Za Đukanovića Princip terorista

Podgorica -- Za Crnu Goru nije bilo veće tragedije od Prvog svetskog rata, izjavio je premijer Milo Đukanović, koji je sarajevski atentat nazvao "terorističkim" činom.

Izvor: Tanjug
Podeli

''Istorijska činjenica da Crna Gora nije podržala teroristički akt ubistva u Sarajevu i da je smatrala da se političkim ubistvima ne može ništa rešiti'', rekao je Đukanović na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, održanoj u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Prema njegovim rečima "paradoks je da je, kao država pobednica, Crna Gora nestala sa geografske karte", prenela je Radiotelevizija Crne Gore.

Đukanović, koji je predsednik Koordinacionog odbora za obeležavanje jubileja, kaže da je Crnu Goru skupo koštala lekcija da najveću cenu plaćaju najmanji narodi.

"Verujmo zajedno, nakon gotovo stogodišnjeg čekanja na novu šansu i međunarodnog priznanja pre osam godina, da smo je naučili", kazao je on.

On je podsetio i na stvaranje Jugoslavije, u kojoj, kako je naveo, nije bilo mesta za crnogorsku posebnost.

"Nelegalnim odlukama nelegitimne Podgoričke skupštine, koja je suštinski bila instrument državnog prevrata u službi tuđih interesa, ugašena je crnogorska nezavisnost i dinastija", kaže Đukanović.

On, ipak, kaže da ne želi da lamentira "nad istorijskim nepravdama", ni da upire prstom u krivce za takvu sudbinu Crne Gore, "niti u one koji nikada nisu prestali da krivotvore istorijske činjenice".

Sticaj okolnosti na globalnoj političkoj sceni, kako je rekao, doveo je do sloma Jugoslavije i stavio Crnu Goru pred nova iskušenja.

Prema njegovim rečima, 1999. godine Crna Gora nije napravila grešku da, vođena instiktom savezničke odgovornosti, uđe u rat s međunarodnom zajednicom.

''Nismo podlegli atmosferi netolerancije prema različitostima u vremenu nacionalnih i verskih sukoba svuda oko nas, već smo očuvali mir, zbrinuli izgnanike otkud god da su došli i time učvrstili temelje svoje multietničnosti i multikulturalnosti'', rekao je Đukanović.

Svečanosti obeležavanja 100. godišnjice Prvog svetskog rata prisustvovali su najviši državni zvaničnici, predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, poslenici iz političkog, kulturnog i javnog života Crne Gore, prenela je RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu