AKS: Država štiti nečije interese

Beograd -- Advokatska komora Srbije u minut do 12 započela je protest na Trgu Nikole Pašića.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Protest advokata traje od 17. septembra.

S protesta advokata ''Minut do 12'' danas je poručeno da će advokatura prekinuti protest kada se ispune njeni zahtevi u vezi s izmenama Zakona o javnom beležništvu.

Kako je istaknuto, štrajk će biti prekinut kada predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpiše ukaz o usvajanju zakona kojim su prihvaćeni zahtevi advokature, koji su, kako je rečeno, ustavni i kojima se štite prava građana.

Za govornicom na Trgu Nikole Pašića smenili su se svi predsednici lokalnih komora tvrdeći da njihovi članovi nisu zavedeni od AKS, niti brane tajkune, već da se bore za svoja prava zagarantovana Ustavom Srbije i prava građana da autonomijom volje uređuju svoje pravne poslove.

Na protestu je rečeno i da se zahtevima advokata ne udovoljava, jer se ''štite interesi nekim ljudima u politici i privredi''.

''Zašto se država toliko upinje da ne promeni odredbu u Zakonu o javnom beležništvu koju tražimo? Zato što iza toga stoje veliki materijalni interesi'', rekao je predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić.

Advokati, koji traže temeljne izmene Zakona o notarima i smanjenje paušalnog poreza, naveli su da je razgovor bio "iskren i sadržajan", ali da je potrebno nastaviti dijalog radi pronalaženja rešenja kojim bi obe strane bile zadovoljne.

Skupština Srbije u ponedeljak je raspravljala o izmenama Zakona o notarima i Zakona o prometu nepokretnosti, ali advokati smatraju da se tim izmenama ne ispunjavaju njihovi zahtevi.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izrazio je očekivanje da će ubrzo biti pronađeno rešenje problema zbog kojih advokati već dva meseca štrajkuju.

"Oni nanose političku štetu Srbiji, ali to oni doživljavaju kao borbu za svoja prava", rekao je Vučić novinarima u Beogradu i dodao da je šteta od obustave rada advokata "ogromna i nemerljiva", ali da Vladi "ne pada napamet da preduzima nasilne mere".

Premijer je rekao da prava advokata nisu jedini razlog za njihov štrajk.

Prema njegovim rečima, "tajkuni" će uraditi sve što mogu da izbegnu suđenje, a kad se završi štrajk advokata, "štrajkovaće neki drugi, možda sudije".

strana 1 od 261 idi na stranu