"Rusija će ukinuti gas Evropi"

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je da je Ukrajini neophodna praktična pomoć NATO i da očekuje da takva odluka bude doneta uskoro.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

12:39

Default images

Jacenjuk je uveren da je bi to trebalo da bude ozvaničeno na samitu Alijanse sledeće nedelje u Velsu, navodeći da očekuje odluke od suštinskog značaja.

"NATO je naš partner i očekujemo praktičnu pomoć od naših zapadnih partnera i Alijanse", rekao je Jacenjuk.

Premijer Ukrajine tvrdi i da Kijev zna za planove Rusije da zaustavi dotok gasa Evropi ove zime.

"Situacija u ukrajinskom energetskom sektoru je teška. Znamo za plan Rusije da blokira tranzit gasa Evropskoj uniji ove zime", naveo je Jacenjuk.

Rusko ministarstvo energetike i kompanija "Gasprom" za sada se nisu oglasile povodom ovih tvrdnji, a polovina izvoza ruskog gasa u prošloj godini išla preko ukrajinske teritorije.

NATO planira da kao odgovor na rusku pretnju postavi vojne baze u istočnoij Evropi, najavio je Anders Fog Rasmusen u razgovoru za britanski Gardijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: