Milionska šteta u Trsteniku

Beograd -- Opština Trstenik u poplavama pretrpela štetu od 545 miliona dinara i ostala bez izvorišta pijaće vode, izjavio je danas predsednik te opštine Miroslav Aleksić.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je istakao da će žiteljima te opštine biti neophodna pomoć Vlade Srbije kako bi se izvorište što pre saniralo, jer je sadašnji kapacitet alternativnih izvora nedovoljan za njenih 15.000 stanovnika.

"Opština Trstenik je jedna od najteže pogodjenih opština, iako nas nije bilo toliko u medijima kao nekih drugih. Pretrpeli smo ogromnu štetu, pre svega od Zapadne Morave i od nekih bujičnih reka, koju je naša komisija procenila na iznos od 545 miliona dinara i taj izveštaj dostavila Vladi Srbije u roku", rekao je Aleksić Tanjugu.

Prema njegovim rečima poplavljeno je više od 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a 127 objekata je pretrpelo ozbiljnu štetu koja u gradjevinskom smislu iznosi oko 27 miliona dinara.

On je dodao i da je pričinjena šteta u putnoj infrastrukturi u visino od oko 40 miliona dinara, dok najveći problem predstavlja saniranje poplavljenih akumulacionih jezeta za šta će, kako je objasnio, biti potrebno oko 85 miliona dinara.

"Kao lokalna samouprava za svega deset dana uspeli smo da uradimo svu nužnu rekonstrukciju da bi život normalno mogao da funkcioniše u Trsteniku. Svi putni pravci su prohodni i napravili smo alternativni cevovod i vodovod da Trstenik ima vodu, s obzirom na to da pet dana nismo imali ni kap vode", rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima lokalne vlasti su organizovale i pomoć sugradjanima kojima su domaćinstva poplavljena, kao i rasčišćavanje i dezinfekciju tih objekata, i snabdevanje humanitarnom pomoći.

Ono što će trebati Trsteniku, podvukao je Aleksić, jeste podrška Vlade Srbije, pre svega oko saniranja izvorišta pijaće vode, jer kapacitet alternativnog izvorišta nije dovoljan da bi se tokom leta meštani snabdevali vodom.

"To ćemo na teži način završiti ukoliko budemo morali sami da rešavamo taj problem", poručio je Aleksić.

strana 1 od 241 idi na stranu