Danas nastavak dijaloga s Prištinom

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, razgovaraće danas u Briselu sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u okviru nove runde dijaloga.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 31.03.2014.

00:28

Default images

Pored Dačića, na sastanku će učestvovati i potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić.

"Dve strane će nastaviti rad na primeni aprilskog sporazuma i razgovarati o narednim koracima u vezi sa normalizacijom odnosa", saopštila je kancelarija visoke predstavnice.

Na sastanku zvaničnika Beograda s visokom predstavnicom EU i predsednikom kosovske vlade Hašimom Tačijem, teme bi, kako se očekuje, trebalo da budu pravosuđe i formiranje Zajednice srpskih opština, o čemu dve strane do sada nisu postigle saglasnost.

Potvrdivši da putuje u Brisel s Vučićem, Dačić je najavio "teške razgovore" o čemu dve strane do sada nisu uspele da se dogovore ili implementiraju ono o čemu je dogovoreno.

"Na Kosovu počinju pripreme za parlamentarne izbore, što je za nas veoma bitno pitanje - ko ima pravo glasa, pitanje koliko će Srbi imati poslanika u budućoj Skupštini Kosova, pitanje zastupljenosti Srba u organima vlasti Kosova, pravosuđe, konstituisanje Zajednica srpskih opština i još dosta toga o čemu će se razgovarati", objasnio je Dačić.

I ministar bez portfelja zadužen za KiM u tehničkoj vladi Aleksandar Vulin najavio je da bi u Briselu sutra moglo biti reči i o promenama kosovskog izbornog zakona, odnosno zastupljenosti srpskih poslanika u kosovskoj skupštini.

"Srbi na Kosovu i Metohiji su rekli da ne dolazi u obzir smanjivanje njihovih prava, to je nešto što mislim da podržava čitav svet, što podržava međunarodna zajednica. Ja sam siguran da ćemo imati vremena da o tome govorimo i u Briselu u ponedeljak", rekao je Vulin.

"Briselski sporazum je statusno neutralan a to znači da glasanje sa odgovarajućim srpskim dokumentima ne može biti dovedeno u pitanje, jer sve ostalo bi bilo preijudiciranje konačnog rešenja", naglasio je Vulin.

Pred pregovaračima u Briselu danas će, kako se očekuje, biti tema nadležnosti Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, koji, po viđenju prištinske strane treba da obuhvati sedam opština, od kojih su tri sa pretežno albanskim stanovništvom.

Beograd smatra da takvo rešenje nije u duhu Briselskog sporazuma, jer bi etnička struktura sudija i tužilaca takvog suda bila većinski albanska.

Drugo nerešeno pitanje je civilna zaštita na severu Kosova, koja je pod kontrolom lokalnih vlasti, a za koju Priština traži da se uklopi u kosovski sistem pod patronatom Kosovskih snaga bezbednosti.

Srpska strana se odlučno protivi ovoj ideji, jer kosovska vlada, kako su ranije javljali mediji, planira da KSB transformiše u buduću vojsku Kosova.

Očekuje se da nova runda dijaloga u kabinetu Eštonove počne u rano popodne i da se završi u ponedeljak predveče.

Prethodna runda dijaloga koji dve strane vode uz posredovanje Ketrin Ešton, održana je 12. februara i tada se razgovaralo o pitanjima pravosuđa i formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: