Srbija i Hrvatska "kičma regiona"

Hrvatska bez rezerve podržava put Srbije prema EU, izjavila je u Zagrebu Vesna Pusić posle susreta u četiri oka sa Aleksandrom Vučićem.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 29.04.2013.

00:47

Default images

Ona je dodala i da smatra da je apsolutno moguće da Srbija u junu dobije datum za početak pristupnih pregovora.

Vučić je zahvalio Hrvatskoj na podršci i naglasio da je ulazak u EU strateški cilj Srbije i da očekuje da Srbija u junu dobije datum za početak pregovora o članstvu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Vučić je izjavio da očekuje da će posle toga, ulaskom Hrvatske u EU 1. jula, saradnja dve zemlje biti još jača, dodajući da je Srbija spremna za svaki vid saradnje.

"Srbija i Hrvatska su ključne zemlje regiona i naš odnos je i kičma razvoja regiona. Mislim da ne treba da bude previše emocija, treba da
na racionalan i pragmatičan način unapređujemo odnose
, da i politički i ekonomski odnosi budu bolji nego što su bili do sada", rekao Vučić.

Vesna Pusić i Aleksandar Vučić razgovarali su i o pitanju nestalih, što je Hrvatska postavila i kao jedan od uslova za eventualno povlačenje tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Vučić je kazao da niko nema interes da skriva podatke o nestalima i da Srbija po tom pitanju sarađuje sa Hrvatskom.

Na pitanje o mogućnosti povlačenja međusobnih tužbi za genocid, Vučić je kazao da to pitanje nije lako za Srbiju, ali da je uveren da će se doći do zajedničkog rešenja.

Vesna Pusić je rekla da su na polju rešavanja problema nestalih napravljeni ozbiljni koraci što, kako je dodala, otvara i prostor za mogućnost razgovora o tužbama.

Pusićeva je Vučiću i Srbiji čestitala na uspehu koji je postignut u postizanju sporazuma u Briselu, "koji će za te dve zemlje i svakako i sve druge zemlje, pa tako i Hrvatsku, značiti doprinos stabilnosti i evropske budućnosti regiona".

Izrazivši zadovoljstvo dolaskom Vučića u Zagreb, Pusićeva je navela da je sa njim razgovarala o pitanjima zaostalim iz razdoblja rata devedesetih preko pitanja ekonomije do pitanja zajedničke evropske saradnje.
Foto: Beta
Hrvatska ministarka za evropske i spoljne poslove se zahvalila Srbiji na saradnji i informacijama koje su omogućile nedavnu identifikaciju poginulih i nestalih u Sotinu kod Vukovara.

"Zahvaljujem se na informacijama koje su omogućile identifikovanje poginulih i nestalih u Sotinu. Gospodin Vučić je rekao da je Srbija spremna sarađivati s vrlo konkretnim informacijama", rekla je šefica hrvatske diplomatije, dodajući da je pitanje nestalih "ljudsko i emotivno pitanje" preko kojega zvanični Zagreb ne može preći.

Upitan o različitim pogledima na prošlost, u Beogradu i u Zagrebu, Vučić je kazao da postoje značajne razlike između Hrvatske i Srbije u viđenju prošlosti, ali da one ne smeju da budu smetnja za budućnost. On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše nedavnu izjavu predsednika Tomislava Nikolića da je oslobodilačka akcija Oluja bila genocidna.

"Razlike treba priznati, ali na njima ne treba insistirati. Uveren sam da gospođa Pusić i ja, kao i svi hrvatski i srpski državnici ne vidimo na isti način akciju Oluju. No, ne mislim da to treba da bude prepreka našem razmišljanju o budućnosti. Prošlo je 18 godina, deca su postala punoletna i budućnost je puno važnija od prošlosti, a perspektiva razvoja puno važnija od ukopavanja u političke rovove", naglasio je Vučić.

Pitanje na kojem će Beograd insistirati jeste rešavanje pitanja penzija i stambenog zbrinjavanja hrvatskih državljana srpske nacionalnosti izbeglih u Srbiju nakon Oluje, za koje je Vučić ocenio da napreduju.

Vučić je zahvalio Pusićevoj na pismu koje je uputila Ketrin Ešton dok su pregovori u Briselu trajali i na njenom insistiranju da se oni nastave. On je rekao da Kosovo za Srbiju nije država i da se na to pitanje u Srbiji gleda na drugačiji način nego u Hrvatskoj.

"Hrvatskoj smo zahvalni na podršci evropskom putu Srbije, kao što smo zadovoljni činjenicom da će Hrvatska postati član EU", rekao je Vučić i izrazio spremnost za razvoj ekonomske saradnje, zarad izlaska na treća tržišta, uzajamnim investicijama.

"Razgovarali smo, osim prava Srba u Hrvatskoj, takođe i o pravu Hrvata u Srbiji", dodao je Vučić i naveo da će Srbija sve eventualne problem rešiti u skladu sa svim međunarodnim pravima i zakonima.

Prvi potredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj, a posle susreta s ministarkom Pusić sreo se sa ministrom odbrane Hrvatske Antom Kotromanovićem.

Tema tog susreta bila je vojna saradnja Srbije i Hrvatske, uključujući mogućnost zajedničkog učešća na trećem tržištu i zajedničkog učešća u mirovnim misijama.

Teme razgovora bile su vojno-vojna, vojno-obrazovna, vojno-ekonomska i vojno-medicinska saradnja Srbije i Hrvatske.

Hrvatski ministar je naglasio da je ovo dobra prilika za razvijanje odnosa dve zemlje, brže i bolje nego ranije.

"Saradnja nam je na niskom nivou i ovo je dobra prilika da je podignemo na nivo koji mi imamo sa drugim zemljama bivše Jugoslavije, zato što za to postoji puno potencijala", naglasio je Kotromanović.
Foto: Beta
Potom je Aleksandar Vučić razgovarao s potpredsednikom hrvatske vlade Nevenom Mimicom o evropskom putu dve zemlje.

Teme razgovora bile su i ekonomska saradnja, kao i zajednički međunarodni projekti za privlačenje stranih investitora.

Vučić je istakao da su dobri odnosi važni za dve zemlje i zahvalio se hrvatskom kolegi na podršci koju Hrvatska pruža Srbiji u procesu EU integracija.

Potpredsednik hrvatske vlade je istakao da je ovo veoma važna poseta, u dobro vreme, kada obe zemlje idu pravim putem ka Evropskoj uniji.

"Sve što je u prošlosti bilo ne sme biti prepreka za razvoj budućih odnosa dve zemlje. Ne smemo da dopustimo da razlike u ocenama prošlosti negativno utiču na našu buduću saradnju", naglasio je Mimica.

Potpredsednik Vučić je hrvatskog kolegu pozvao da uskoro poseti Srbiju, kako bi se nastavili razgovori o konkretnim projektima dve zemlje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vučić će se u Zagrebu sresti i s predsednikom Ivom Josipovićem i s premijerom Zoranom Milanovićem. Vučić je uoči posete izjavio da Srbija i Hrvatska ne mogu imati isti pogled na prošlost, ali da bi trebalo da imaju zajedničku viziju budućnosti, kao i da je državni vrh Srbije jedinstven oko budućih odnosa sa Hrvatskom i da očekuje dobru saradnju predsednika Nikolića i Josipovića.

"Nema sumnje da srpski državni vrh na sasvim racionalnim osnovama želi dobre odnose s Hrvatskom", rekao je Vučić za HTV.

On je dodao da očekuje da predsednik Nikolić 30. juna bude u Zagrebu na proslavi ulaska Hrvatske u EU.

Hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić rekla je u petak da će teme razgovora biti nestale osobe, privredna saradnja posle izlaska Hrvatske iz Cefte zbog ulaska u EU i evropski put Srbije.

Ona je dodala da je Vučićeva poseta Hrvatskoj nastavak mnogih sastanaka na visokom nivou između dve zemlje i da se od nje očekuje napredak u rešavanju otvorenih pitanja.

Vučić je najviši srpski zvaničnik koji dolazi u posetu Zagrebu od kako je sadašnja srpska vlada preuzela dužnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

163 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: