Osumnjičen za paljenje vrata crkve

Policija je uhapsila mladića koji je zapalio vrata na obnovljenoj crkvi franjevačkog samostana u banjalučkom naselju Petrićevac.

Izvor: B92

Subota, 30.03.2013.

16:44

Default images

Kako su javili mediji, uhapšen je 25-godišnji mladić, meštanin ovog banjalučkog naselja.

Napad na franjevački samostan u Banjaluci osudili su najviši zvaničnici Republike Srpske, ističući da je posebno zabrinjavajuće to što se incident desio kada katolički vernici obeležavaju Veliki petak, uoči najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa.

Vrata na obnovljenoj crkvi franjevačkog samostana zapaljena su jutros, a šteta se procenjuje na oko 7.500 evra.

Banjalučki biskup Franjo Komarica rekao je da je od materijalne štete veća ona koja se odnosi na zatrašivanje katolika na ovom području kojih je ionako mnogo manje nego pre rata u BiH.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i predsednik RS Milorad Dodik najoštrije su osudili ovaj incident. Međureligijsko veće Bosne i Hercegovine (BiH) osudilo je danas paljenje vrata na franjevačkoj crkvi u banjalučkom naselju Petrićevac.
Članovi veća i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović obišli su danas crkvu.

Gavranović je prethodno razgovarao s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom i tom prilikom izrazio žaljenje zbog vandalskog čina koji se desio na verskom objektu.

"U Banjaluci se tako nešto ne sme dešavati jer u ovom gradu svi gradjani imaju pravo da žive bezbedno, bez obzira na veru I naciju, a njihova imovina i imovina verskih zajednica će biti zaštićena”, rekao je tom prilikom Gavranović, preneli su banjalučki mediji.

Komarica je zahvalio Međureligijskom veću BiH istakavši da mu je drago da su lokalne i entitetske vlasti osudile ovaj incident što, kako je rekao, dodatno uliva sigurnost i smiruje tenzije koje su nepotrebno podignute na Veliki petak, neposredno uoči Uskrsa koji katolici ove godine obeležavaju sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: