Franja pričao sa Benediktom XVI

Vatikan -- Jedan od prvih poteza novogizabranog poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje bio je telefonski poziv svom prethodniku Benediktu XVI.

Izvor: Tanjug
Podeli

Benedikt XVI abdicirao je prošlog meseca i od poslednjeg dana februara privremeno boravi u papskom letnjikovcu Kastel Gandolfu, 25 kilometara udaljenom od Rima.

Portparol Svete Stolice Federiko Lombardi saopštio je sinoć da će novi papa vrlo verovatno imenovati novog državnog sekretara u kojeg će, kako je naveo, imati poverenja.

Dosadašnji državni sekretar Tarcisio Bertone podneo je ostavku 28. februara, na dan kada je Benedikt XVI napustio pontifikat. Papa Franjo je svog prethodnika, koji sada nosi titulu "pape u miru", nazvao neposredno nakon obraćanja vernicima na Trgu svetog Petra.

Izvori u Vatikanu su, kako je prenela agencija Roters, najavili da će papa Franjo uskoro posetiti Benedikta XVI. Iako je Benedikt XVI iz svojih službenih papinskih prostorija iselio pre dve sedmice, agencije su javile da će Franjo još neko vreme morati da pričeka na useljenje, dok se papinski stan ne preuredi po njegovoj želji.

Do tada će živeti u skromnoj sobi u Kući svete Marte, u koju su smešteni i ostali kardinali koji su učestovali u njegovom izboru.

BBC je javio da će prvo putovanje novoizabranog pape biti u Brazil, jula ove godine gde će učestvovati na obeležavanju Svetskog dana mladih.

Svet

Mandela "sve bolje i bolje"

Johanesburg -- Bivši predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela koji je primljen u bolnicu zbog plućne infekcije sve je bolje i bolje, objavilo je predsedništvo.

Svet nedelja 31.03. 22:18 Komentara: 4

CAR: Pobunjenici formirali vladu

Bangi -- Samoproglašeni predsednik Centralnoafričke Republike Mišel Ðotodija, odredio je sastav prelazne vlade, u kojoj ima pet ministara, među njima i ministra odbrane.

Svet nedelja 31.03. 21:58 Komentara: 0
strana 1 od 332 idi na stranu