Zatvor za 4 Kineza zbog štrajka

Singapur -- Sud u Singapuru osudio 4 kineska imigranta, vozača autobusa, na zatvorske kazne od 7 nedelja, zato što su u tom gradu-državi pokrenuli prvi štrajk u 26 godina.

Izvor: Beta
Podeli

Trojica vozača osuđena su na šest nedelja zatvora, a četvrti na sedam, zbog dodatne optužbe da je objavio štrajk u poruci na internetu.

Još jedan vozač u decembru je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest nedelja i bio je deportovan u Kinu.

U dvodnevnom štrajku održanom 26. i 27. novembra, više od 170 Kineza koji su vozili autobuse jedne kompanije za javni prevoz protestovalo je zato što su primali za gotovo četvrtinu manje plate od njihovih kolega Malajaca.

Štrajk je omeo oko pet odsto singapurskog autobuskog servisa.

Viši okružni sudija Si Ki Un rekao je da su njihove kazne morale biti dovoljno duge kako bi "garantovale da se više niko neće osmeliti da na sličan način pokuša da izrazi nezadovoljstvo uslovima rada".

Vlada je saopštila da je policijska istraga pokazala da je štrajk bio smišljen unapred i da su vozači bez razloga izostali sa posla.

Policija istražuje optužbe dvojice vozača da su ih policajci tukli dok su bili u pritvoru. U intervjuu sa autorom dokumentarnog filma u januarau, oni su rekli da ih je policija tukla i zastrašivala dok ih je ispitivala.

Obustava rada u znak protesta gotovo je nezapamćena u Singapuru, gde su zaposleni u osnovnim javnim službama kao što je prevoz obavezni da štrajk najave 14 dana ranije. Poslednji štrajk u Singapuru bio je štrajk radnika brodogradilišta 1986.

Od 171 kineza, učesnika štrajka vozača autobusa, 29 ih je izgubilo dozvole za rad i deportovano u Kinu, dok su ostali opomenuti.

strana 1 od 312 idi na stranu