Nataša Kandić: Nema pravde za žrtve

Beograd -- Nataša Kandić ocenjuje da oslobađanje hrvatskih generala nije donelo pravdu za žrtve i da presudom nisu pomenuti ni ratni zločini, ni egzodus Srba iz Hrvatske.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

"Presuda nije donela pravdu za žrtve, zaboravljeno je šta se dogodilo ljudima od trenutka kada je počelo granatiranje i iznenađuje obrazloženje žalbenog veća da optuženi nisu učestovali u donošenju diskriminatorskih propisa koji su sprečavali povratak Srba", rekla je predsednica Fonda za humanitarno pravo .

Ona je dodala i da iznenađuje obrazloženje da se optuženima ne može pripisati zajednički zločinački poduhvat, "kao da su oni optuženi za direktno naređivanje, a ne po komandnoj odgovornosti".

"Hrvatskom pravosuđu niko više neće moći da kaže da sudi, zato što postoji ova oslobađajuća presuda kojom se ratni zločini ne pominju", kazala je Kandićeva.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović, pak, smatra da je današnja oslobađajuća presuda hrvatskim generalima iznenađenje čak i za one koji nemaju nikakve iluzije o karakteru i prirodi Haškog tribunala i o dvostrukim standardima te institucije.

"Ova presuda je brutalna i cinična, i predstavlja šamar u lice pravdi, ali pre svega Srbiji i srpskim žrtvama. I u Oluji i mimo nje", rekao je on.

Predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević kaže da ovakva presuda šalje lošu poruku čitavom regionu i zanemaruje veliki broj žrtava.

"Presuda ne odgovara stvarnom stanju na terenu i niko ne može da opovrgne činjenicu da Srba, koji su vekovima živeli u Hrvatskoj, tamo više nema. Ako je Hag rekao da nema osnova za diskriminatorsku politiku, to je pogrešna premisa i zanemaruje sve one koji su proterani iz Hrvatske", rekao je Antonijević, istakavši da je bitno i to što je odluka doneta preglasavanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu