Medalje pradedi i prababi Jeremića

Beograd -- Jad Vašem u Jerusalimu dodelio je medalju Nuriji i Devleti Pozderac, pradedi i prababi Vuka Jeremića, zbog spasavanja Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Bračni par Pozderac je dobio medalju "Pravednik među narodima" i Povelju časti.

Nurija i Devleta Pozderac su pradeda i prababa predsedavajućeg Generalne skupštine UN Vuka Jeremića, a visoka odlikovanja dodeljena su im zbog hrabrosti i plemenitosti koju su iskazali spašavajući Jevreje upućene u ustački koncentracioni logor Jasenovac.

Grupa Jevreja koja je odbegla iz transporta za Jasenovac, pokucala je na vrata porodice Pozderac u Cazinu, u zapadnoj Bosni i Hercegovini, a zahvaljujući njihovoj pomoći, oni su preživeli nacističku okupaciju Jugoslavije i holokaust, navodi se u saopštenju.

Izrael je 1953. godine osnovao spomen obeležje holokausta Jad Vašem, u spomen šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti i njihovi saradnici, ali i u znak poštovanja malobrojnim pripadnicima drugih naroda koji su rizikovali živote spasavajući Jevreje. Imena pripadnika različitih nacionalnosti koji su u Drugom svetskom ratu spasavali Jevreje uklesana su na Zid časti u Vrtu pravednika Jad Vašema, a u slučaju da im je medalja "Pravednik među narodima" postumno dodeljena, to priznanje predaje se najbližem srodniku.

Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi pozdravio je herojski čin porodice Pozderac, podsećajuci na jevrejsku izreku da je onaj koji je spasio jedan život spasio čovečanstvo.

"Svi oni u Izraelu koji su potomci Jevreja spasenih u Cazinu ovom prilikom duguju svoje živote porodici Pozderac", poručio je ambasador Levi u saopštenju dostavljenom medijima.

Priznanja će biti uručena potomcima, a datum ceremonije na kojoj će biti dodeljena još jedna medalja "Pravednik među narodima", nije utvrđen. Nurija Pozderac po zanimanju je bio učitelj i pre rata poslanik iz cazinskog sreza, a jedan je od vođa i pokretača Narodnooslobodilackog pokreta u Cazinskoj krajini.

Njegov otac Murat-aga takođe je bio poštovan i uticajan u tom regionu za vreme turske vladavine. U toku Pete neprijateljske ofanzive nemačkih i četničkih snaga potpomognutih italijanskim i bugarskim jedinicama 1943. godine u blizini Sutjeske, Nurija Pozderac je ranjen, a preminuo je četiri dana kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 163 idi na stranu