Ban:Iran da dokaže da je miroljubiv

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao Iran da dokaže da je njegov nuklearni program miroljubiv.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

20:48

Default images

Podsetimo, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), u najnovijem izveštaju, upozorila je da je ta zemlja pojačala nuklearne aktivnosti.

IAEA je juče upozorila da je Iran udvostručio proizvodne kapacitete u podzemnom nuklearnom postrojenju "Fordo" i da je značajno omeo njenu istragu u sumnjivom vojnom kompleksu Parčin, prenose agencije.

Ban je izrazio žaljenje zbog nedostatka napretka u postizanju dogovora između iranske vlade i IAEA.

"Za žaljenje je to što Iran tek treba da postigne sporazum sa IAEA o rešavanju svih spornih pitanja", navodi se u Banovom saopštenju, koje je preneo njegov portparol Martin Nesirki.

Ban je dodao da "rešenje problema treba da bude diplomatsko", što znači da "to uključuje mere kojima će Iran ojačati međunarodno poverenje i dokazati da njihov atomski program ima isključivo miroljubiv karakter".

U najnovijem izveštaju IAEA navodi se da u nuklearnom postrojenju "Fordo", ukopanom duboko ispod planine nadomak svetog grada Kom, 18. avgusta se nalazilo 2.000 centrifuga za obogaćenje uranijuma, dok ih je u maju bilo 1.000, mada trenutno radi samo 700 centrifuga, prenele su agencije.

Kako navodi Rojters, u tekstu se dodaje da je Iran proizveo skoro 190 kilograma obogaćenog uranijuma od 2010. godine do sada, dok je ta količina u maju iznosila 145 kilograma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: