Stefanović: Vlast nema plan za KiM

Bivši šef tima za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović smatra da nova vlast "luta" i da još nema plan za Kosovo, dok je priča o konsenzusu kupovina vremena.

Izvor: Tanjug, Novi magazin

Petak, 31.08.2012.

14:18

Default images

Stefanović za "Novi magazin" podseća da je prvo tražen opšti konsenzus, a da ga sada definišu kao konsenzus među parlamentarnim strankama.

"Mi ćemo podržati predlog ako se odnosi na konkretne, realistične korake koji će, moram da naglasim, biti nepopularni. Konsenzus treba praviti o pitanjima koja su na dnevnom redu - telekomunikacijama, energetici i severu Kosova", kaže on.

Konsenzus o telekomunikacijama, prema njegovom mišljenju, je tema u kojoj se moraju rešiti dva krupnija problema - pozivni znak za Kosovo i pitanje imovine "Telekoma Srbija" južno od Ibra. Treći problem je status našeg operatera na Kosovu u budućnosti.

"O svemu tome razgovarali smo mesecima, imali smo jak, stručan tim i manje-više uspeli sve da dogovorimo osim pozivnog broja. Po pravilima Međunarodne telekomunikacione asocijacije mi jedini Prištini možemo da damo pozivni broj. Oni traže broj koji se razlikuje od našeg - 383, a mi smo ponudili 3815. Petica je dodatak, simbolički to je poseban broj, ali je i podbroj našeg 381", objašnjava Stefanović.

Imovina "Telekoma" južno od Ibra je uništena, a poseban problem je, ističe, kako će Telekom (Kosova) u budućnosti funkcionisati, jer ako bude privatna kompanija to otvara novu dimenziju.

On ne zna šta će uraditi nova vlast, ali kaže da je prethodna nudila da se Telekom registruje u Prištini, plaća porez i normalno funkcioniše, uz uslov da se zadrži pozivni broj 064, što je njima bilo neprihvatljivo.

Stefanović podseća da je i energetika "posebno polje sporenja", da se na severu Kosova nalaze važna energetska postrojenja, pre svega Valač i Gazivode, a da Priština uz podršku EU traži da Kosovo priznamo kao odvojen energetski entitet.

"Ako to ne uradimo, teško da će biti napretka na bilo kojoj tački ove komplikovane teme i to nam, zapravo, govori koliko su ove tzv. tehničke teme suštinski političke. Zato je najavljeno dizanje pregovora na politički nivo samo dizanje nivoa pregovarača, a teme su već takve", mišljenje je Stefanovića.

I ovoga puta naglašava da "nije bilo tajnih dogovora", da sporazumi nisu potpisivani jer bi to bilo priznanje Kosova i dodaje da treba da se definiše status severa Kosova, za šta postoje dobra rešenja koja "ne vidi da su u opticaju".

"Mnogima na severu Kosova mi nismo bili dobri i pravi Srbi, sada su dobili prave Srbe, ali koliko vidim to se poverenje polako topi jer i ovi novi moraju početi da govore istinu. Najveći problem je što predstavnici vlasti ne pokušavaju da objasne ljudima na severu da se sa Albancima mora razgovarati, i to ne jezikom ultimatuma", rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: