Gadafi skoro sigurno u Libiji

Zvaničnici libijskog Nacionalnog prelaznog saveta saopštili da se Moamer Gadafi skoro sigurno nalazi u Libiji i da imaju pravo da ga ubiju ako se ne preda.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 31.08.2011.

10:44

Default images

"Ovo je informacija sa kojom raspolažem, Gadafi je, tvrdim sa 80 odsto sigurnosti u Libiji", izjavio je Omar Hariri, koji je zadužen za vojna pitanja u libijskom pobunjeničkom Savetu.

Hariri je rekao da pobunjenici veruju da se Gadafi krije ili u Bani Validu, jugoistočno od Tripolija, ili negde u predgrađu prestonice.

Nešto ranije, jedan od najistaknutijih članova Nacionalnog prelaznog saveta Ali Tarhuni je saopštio novinarima da pobunjenici znaju gde se Gadafi krije, ali nije želeo da iznese detalje.

Na insistiranje novinara da obelodani detalje o tome gde se Gadafi nalazi, Tarhuni se našalio rekavši da je "jedino siguran u jednu stvar - da mu nedostaje supruga".

U međuvremenu, NATO je saopštio da je usmerio vazdušne udare na libijske gradove Sirt odakle potiče Moamer Gadafi, i na Bani Valid, mesto jugoistočno od Tripolija u kom se, kako smatraju pobunjenici krije Gadafi.

Gadafijeva glava je ucenjena na 1,2 miliona evra, prenela je agencija AFP, navodeći da ga pobunjenici traže živog ili mrtvog iako su u više navrata isticali da bi mu obezbedili "fer suđenje" u Libiji.

Gadafijev sin pregovara sa pobunjenicima?

Al Sadi, sin Moamera Gadafija, pokušava da s pobunjenicima pregovara o uslovima predaje, rekao je komandant pobunjenika u Tripoliju Abdel Hakim Belhadž.

Belhadž je rekao da ga je Al Sadi prvi put pozvao juče i pitao da li može da mu bude garantovana bezbednost.

"Rekli smo mu da se ne plaši za svoj život, da ćemo garantovati njegova prava kao ljudskog bića i postupati s njim humano", rekao je Belhadž i dodao da će Al Sadi biti predat sudskim vlastima.

Belhadž je naveo da je Al Sadi rekao da nije nikoga ubio i da "nije bio protiv naroda".

"Rekao sam mu da je nama važno da se ne proliva libijska krv, a za pripadnike režima je najbolje da se predaju", dodao je Belhadž.

On je dodao da ga je Al Sadi zvao rano jutros, ali da se nije javio.

Belhadž je rekao da zna gde se nalazi Al Sadi, ali da radije pregovara o predaji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: