NVO: Propusti u iseljavanju Roma

Evropski centar za romska prava ukazuje da su u polovini slučajeva prinudnih iseljenja Roma iz nehigijenskih naselja prekršeni međunarodni standardi i obaveze.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

12:29

Default images

Prema podacima te nevladine organizacije, u Beogradu je od aprila 2009. do avgusta 2011. bilo 12 akcija prinudnog iseljenja romskih porodica, a ukupno je raseljeno 1.500 ljudi. Prema toj statistici Beograd prednjači među glavnim gradovima država u regionu.

Koordinator Evropskog centra za prava Roma Đorđe Jovanović naveo je da se kršenje međunarodnih standarda uglavnom odnosi na to da porodice nisu na vreme pismeno obaveštene o tome da ih očekuje prinudno iseljenje, kao i da im po iseljenju nisu omogućeni adekvatni uslovi stanovanja.

"Metalni kontejneri od 14 kvadratnih metara nisu adekvatni uslovi za život porodice", kazao je Jovanović dodajući da je od 114 romskih porodica koje su živele ispod mosta Gazela 12 njih dobilo socijalne stanove.

"Ti socijani stanovi nisu veći od 30 kvadratnih metara, a u njima žive uglavnom sedmočlane porodice", kazao je Jovanović na radnom doručku za novinare organizovanom u beogradskom Medija centru.

Predstavnici Evropskog centra za prava Roma kao pozitivno navode to što većina Roma koji su raseljeni iz nehigijenskih naselja sada ima lična dokumenta, zdravstvenu zaštitu, a i deca su u uključena u obrazovni sistem.

Najveći problem ovih porodica idalje ostaje zaposlenje i obezbeđenje osnovnih sredstava za život.

Predstavnici Evropskog centra za prava Roma ukazali su da Srbija ipak nije jedinstven slučaj i da su širom Evrope Romima ugrožena prava, a kao posebno ekstremni primeri ističu se Italija i Francuska.

Evropski centar za prava Roma je medjunarodna nevladina organizacija sa sedištem u Budimpešti. Predstavnici organizacije najavili su da će na kraju godine objaviti detaljan izveštan o monitoringu poštovanja prava romske nacionalne manjine u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: