"Divjak ne bi dobio fer suđenje"

Penzionisani general Jovan Divjak pušten je na slobodu pošto je austrijski sud odbio zahtev Srbije za izručenje, pošto "mu ne bi bilo omogućeno fer suđenje".

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 29.07.2011.

10:12

Default images

Austrijski sud je u obrazloženju naveo da mu u Srbiji bi bilo omogućeno pravedno suđenje.

"Značajno uskraćivanje prava na odbranu čini nedopustivim njegovo izručenje srpskim vlastima", navedeno je u odluci suda u Kornojburgu.

Sud, koji je istovremeno oslobodio Divjaka i omogućio mu da se odmah vrati u Sarajevo, takođe je ukazao na to da Haški tribunal nije pronašao dovoljno dokaza o počinjenim ratnim zločinima da bi mogla da bude pokrenuta istraga protiv bivšeg generala BiH u Srbiji.

Izručenje Divjaka tražile su i Srbija i Bosna i Hercegovina. Zahtev za izručenje Divjaka koji je poslat iz BiH nije ni razmatran, jer je bio nepotpun, a zahtev iz Srbije je odbačen. U odluci suda da ne prihvati zahtev iz Srbije je istaknuto “da se navedeni događaj, na osnovu kojeg je traženo izručenje, desio u Bosni i Hercegovini i da je većina svedoka u ili iz BiH".

Pre pet meseci Divjak je uhapšen u Beču 3. marta, prema poternici Srbije, zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992.

On je 10. marta pušten iz austrijskog pritvora nakon što je za njega plaćena kaucija od 500.000 evra, a novac je jednoglasno osigurala Vlada Kantona Sarajevo.

Komšić: Puštanje Divjaka jedino ispravno rešenje

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić saopštio je da je "izuzetno obradovan vešću da je austrijsko pravosuđe odbacilo neosnovani zahtev Republike Srbije za izručenje generala Divjaka".

"To je bilo jedino ispravno rešenje, koje će dovesti do još boljih odnosa BiH i Austrije, jer su ove dve zemlje uvek negovale prijateljske odnose", saopštio je Komšić.

On je dodao da će "povratkom generala Divjaka u BiH, biti vraćena i nada da će se prestati s maltretiranjem državljana BiH koji su časno branili svoju zemlju".

"Krajnje je vreme da Tužilaštvo BiH okonča slučaj 'Dobrovoljačka' kako se ovakve stvari ne bi više događale niti generalu Divjaku, niti drugim časnim braniocima BiH", saopštio je Komšić.

Austrijsko pravosuđe danas je odbacilo zahtev Srbije za izručenje Jovana Divjaka.

Jovanu Divjaku su vraćeni lični dokumenti, a u 18.30 sati će doputovati u Sarajevo privatnim avionom u vlasništvu Sanele Dženkins, poslovne žene poreklom iz Sarajeva koja živi u Londonu.

Večeras će biti organizovan svečani doček za Divjaka u Domu mladih u Skenderiji, kada će Divjaka dočekati članovi udruženja, stipendisti udruženja i građani BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: