Kacin: Srbija da iskoristi trenutak

Brisel -- Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin rekao da Beograd treba maksimalno da iskoristi ovaj pozitivan trenutak za ubrzanje procesa evropskih integracija.

Izvor: B92
Podeli

Izručenjem Ratka Mladića Srbija je otklonila najveću prepreku na putu evropskih integracija i stvorila mogućnost za znatno ubrzanje ovog procesa, naveo je Kacin.

"Hapšenje ratnog komandanta bosanskih Srba je bio nužan korak u procesu regionalnog pomirenja. Pozdravljam najave da hapšenje poslednjeg begunca Gorana Hadžića ostaje prioritet Vlade", rekao je on.

Kacin navodi da će doslednim i ambicioznim sprovođenjem akcionog plana Vlade Srbije Beograd biti na pravom putu da dobije preporuku Komisije za sticanje statusa kandidata i dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

"Pošto je haška prepreka gotovo otklonjena, Srbija je u najboljoj prilici do sada da postane istinski lider regiona u evropskim integracijama. Beograd sada može da se posveti normalizaciji odnosa sa Kosovom i sistematskom sprovođenju unutrašnjih reformi na osnovu nadstranačkog konsenzusa za uspostavljanje pune vladavine prava u Srbiji", rekao je Kacin.

"Pozivam Vladu da još jednom razmotri, dopuni i nadgradi ukoliko je to potrebno nacrte zakona koji se nalaze u proceduri usvajanja u cilju ubrzanja procesa približavanja EU", zaključio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

strana 1 od 104 idi na stranu