CG: Popis postao političko pitanje

Predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori pretvorio se u političko pitanje. Podgorica preplavljena bilbordima koji sugerišu građanima kako da se izjasne.

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2011.

17:09

Default images

Predstavnici nacionalnih manjina i verskih zajednica sugerišu svojim sunarodnicima kako da se izjasne, a zvanična Crna Gora protestuje.

Rat bilbordima širom Crne Gore. Srbi, Bošnjaci, Hrvati, Crnogorci - svako zove svoje. Podgorica je preplavljena pozivima pred popis stanovništva.

Saveti Srbima u Crnoj Gori stižu i iz Srpske pravoslavne crkve:

"Povodom predstojećeg popisa stanovništva, obraćamo se svim našim vernicima, pripadnicima srpskog naroda i srpske zajednice, da se slobodno i bez straha odazovu popisu izjašnjavajući se na njemu kao Srbi pravoslavne vere... Time pokazujemo da poštujemo zakone države u kojoj živimo, ali da prvenstveno brinemo o spasenju svoje duše, živeći u ljubavi prema Bogu i bližnjima", poručuje se u pozivu Srpske pravoslavne crkve.

Ne predaju se ni Bošnjaci. Oni koriste nešto savremenije kanale komunikacije. Muftijina video poruka vernicima osvanula je na Jutjubu: Hrvatski predsednik Ivo Josipović poručio je da su njegovi sunarodnici u Crnoj Gori lojalni, ali i da postoji pravo ljudi da se izjasne kao pripadnici hrvatskog naroda. Hrvatska građanska inicijativa otvoreno se bavi popisom, i to uz pomoć Hrvatske ambasade u Crnoj Gori.

Crnogorski premijer Igor Lukšić pozvao je građane da slobodno izraze svoju versku, nacionalnu pripadnost, kao i to kojim jezikom govore, ali je apelovao da popis ne treba politizovati.

Zbog izjave da je "crnogorsku naciju stvorio đavo", Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenuće postupak protiv sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske Nikodima Bogosavljevića.

Ovu rečenicu, od koje se ogradila Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, sveštenik je izgovorio u kontekstu predstojećeg popisa stanovništva u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: