Društvo 0

07.05.2024.

19:41

Zrenjanin daje dva miliona zanatlijama VIDEO

Starih zanata sve manje, a zanatlije nema ko da nasledi.

Izvor: B92.net/TV Prva

Zrenjanin daje dva miliona zanatlijama VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Grad Zrenjanin dodeljuje subvencije za podsticanje zanatskih poslova. Na taj način čuvaju se i neguju poslovi koji su od izuzetnog značaja za društvo.

Danas je pravo čudo pronaći dobrog majstora, obućara ili pekara i iz tog razloga Zrenjanin daje šansu u čuvanju zanata od zaborava. Subvencije u vrednosti od dva miliona dinara biće podeljene preduzetnicima koji se bave starim zanatima.

"U prethodne tri godine Grad Zrenjanin je za preduzetništvo omladinsko-žensko, preduzetništvo i za podršku za stare zanate izdvojilo ukupno 20 miliona dinara. Kada pričamo o najaktuelnijem konkursu kada se u pitanju stare zanate i poslova domaće radinosti, prošle godine je bio prvi put konkurs, zaboravili smo dva miliona dinara, ukupno je dobilo sedam pojedinaca sredstva, a ove godine takođe smo dva miliona dinara opredelili za takvu namenu", rekao je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Elvira Pejović se proizvodnjom Ljuljaški bavi 25 godina. Prošle godine je konkurisala i dobila subvencije u vrednosti od 200 hiljada dinara. One su je pomogle da unapredi i proširi posao, a sada već razmišlja o mogućnosti zaposlenja dodatnih radnika.

"Ja sam to sve uložila u sirovinu od koje proizvodim kanap, a od tih kanapa proizvodim ležaljke. Naravno, kada se to udvostruči i utrostruči, to će biti veći iznos koji meni mnogo znači. Za jedan deo sredstava sam mogla da izdvojim od svojih finansija da kupim sebi laptop, a da to nije bilo, ja sigurno ga ne bi kupila", rekla je Pejović.

!Dobro je što mene ovako podstiše opština, i ja sada sve nešto više razmišljam da u ovaj moj posao uključim možda invalide, koji bi možda kasnije nastavili ovo da rade, jer moja deca neće nastaviti, pa da nastavi neko to možda kome znači, pletenjemreže bi mogli da rade invalidi", dodala je.

Konkurisanjem zanatlija mogu dobiti subvencije u iznosu od 150 do 200 hiljada dinara. Novac je namenjen za subvencionisanje troškova koji podrazumevaju nabavku mašine, opreme ili specijalizovanog alata za obavljanje poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima.

Konkurs za sve zainteresovane zanatlije traje do 23. aprila.

Još informacija pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: