Oskrnavljen spomenik Bajramoviću

Niš -- Četvrti put od postavljanja prošlog avgusta, grafitom "Stop ciganskom teroru“ oskrnavljen je spomenik pevaču Šabanu Bajramoviću.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Pogrdni grafit ispisan je ćiriličnim pismom na postolju spomenika. Skrnavljenje spomenika osudili su inicijatori za njegovo postavljanje i Liga za dekadu Roma.

Koordinator Lige za Dekadu Roma Osman Balić rekao je da država treba da kodifikuje i sankcioniše govor mržnje i zločine iz mržnje. "Govor mržnje i zločine iz mržnje treba uneti u Krivični zakonik", ocenio je Balić.

"Svedoci smo skrnavljenja spomenika i to nije upereno samo protiv Roma. Neki primeri pokazuju da to rade klinci, ali nije dobro što to čitaju drugi klinci", kazao je Balić.

On je rekao da ispisivanje pretećih grafita najčešće nije delo organizovanih grupa, ali je ocenio da treba kodifikovati propise o zabrani delovanja ekstremističkih grupa.

Balić je dodao da grad Niš ima jasan stav prema ovakvoj pojavi i budžetom je za ovu godinu predvideo 750.000 dinara za brisanje grafita.

Ovakve pojave moraju biti jasno osuđene, istakao je Balić i rekao da smo sličan govor mržnje imali u Lazarevcu, a reč je o napadu na TV B92.

Spomenik Bajramoviću do sada je više puta oskrnavljen od kada je u Nišu otkriven avgusta prošle godine.

strana 1 od 51 idi na stranu