NS: NVO za izmene pravila o psima

Društvo za zaštitu životinja i životne sredine Vojvodine i Udruženje za zaštitu životinja SPANS skupljaju potpise za izmenu Odluke o držanju kućnih ljubimaca.

Izvor: B92

Sreda, 26.01.2011.

12:12

Default images

Novosadska gradska vlast je krajem prošle godine usvojila odluku kojom se definišu uslovi držanja životinja u stanovima, njihov broj, izvođenje i slično.

Najspornija odredba je ona po kojoj je neophodna saglasnost komšija za držanje određenih vrsta pasa. Lokalna vlast u Novom Sadu tvrdi da je spremna da izmeni odluke u pojedinim delovima, ali ne odmah.

Novosađani koji će ubuduće želeti da drže pojedine vrste velikih pasa u stanu moraće da imaju saglasnost svih stanara zgrade u kojoj žive. Takođe se ograničava i broj pojedinih životinja koje će ukućani imati, pa od sada u stanu može živeti samo jedan pas ili mačka. Mišljenja Novosađana o ovoj odluci gradskih vlastisu su različita, dok u Društva za zaštitu životinja Vojvodine smatraju da odluka sadrži brojne sporne odredbe, za čije izmene trenutno sakupljaju potpise.

Oni tvrde da je sporan sam naziv odluke, smeta im ograničavanje broja životinja u stanu, kao i uslovljavanje da se pojedine vrste pasa mogu držati u stanu samo uz saglasnost svih komšija iz zgrade i traže izmene ovih delova odluke.

Gradska vlast, međutim, navodi da su odluku doneli uz konsultacije sa Ministarstvom poljoprivrede i smatraju da je usaglašena sa zakonima koji definišu ovu oblast.

Iz gradske vlasti, ipak, navode i da u određenim delovima postoji prostor za izmene odluke. Tako, ne isključuju mogućnost da se odredbe u vezi s brojem životinja u stanu i spiskom rasa za čije držanje treba saglasnost komšija menjaju, ali smatraju da to ne treba uraditi odmah.

Novim pravilnikom je predviđena i "socijalizacija", koja podrazumeva da vlasnik psa i njegov ljubimac prođu određenu obuku. Za program socijalizacije će biti nadležan Kinološki savez.

Pse koji su navedeni u odluci, a među kojima su nemački i belgijski ovčar, rotvajler, doberman, napuljski, pirinejski mastif i bul mastif, i još neke vrste, ubuduće neće moći da drže ljudi koji su krivično odgovarali za nasilje, a na ulicu ih ne smeju izvoditi mlađi od osamnaest godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: