Građevinari štrajkuju 8. septembra

Beograd -- Tri sindikata građevinara Srbije najavila su da će 8. septembra organizovati jednosatni štrajk upozorenja, nezadovoljni položajem zaposlenih u toj oblasti.

Izvor: Beta
Podeli

Štrajkači će od 10 do 11 sati prekinuti rad na radnim mestima ili će se zaposleni okupiti u krugu poslovnog prostora kod poslodavca.

Štrajk su najavila tri sindikata:

- Samostalni sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije,

- Granski sindikat građevinarstva, industrije građevinskog materijala, drvne industrije i putne privrede Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS)

- Granski sindikat građevinarstva, industrije građevinskog materijala, drvne industrije i putne privrede "Nezavisnost".

Sindikati zahtevaju pravo na dostojanstven rad i dostojanstven život, zaključenje Granskog kolektivnog ugovora, izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje neće umanjiti penzije i dovesti do nepovoljnih uslova za penzionisanje, redovne isplate zarada i doprinosa, strogo kažnjavanje rada na crno i nepoštovanja mera za bezbedan rad, ističe se u saopštenju.

Sindikati su pozvali svoje članove i zaposlene u sektoru građevinarstva i IGM da im se pridruže kako bi zajednički ostvarili svoje ciljeve, a socijalno odgovorne poslodavce da zaposlenima omoguće prekid rada od jednog časa.

Štrajkački zahtevi su upućeni ministarstvima i državnim institucijama koje nisu omogućile normalno privredno funkcionisanje građevinskih preduzeća, kao i društveno neodgovornim poslodavcima i asocijacijama.

Ekonomija

Usvojena uredba o mleku

Beograd -- Vlada Srbije usvojila uredbu o proizvodnji mleka kako bi se obezbedilo uredno snadbevanje tržišta. Time se ne rešava pitanje ukupne nestašice, kažu u "Imleku".

Ekonomija četvrtak 30.09. 21:20 Komentara: 10
strana 1 od 90 idi na stranu