Mujezinović: Ne vraćamo stanove

Premijer BiH kaže da se odluka suda u Strazburu da vrati predratni stan bivšem oficiru JNA Branimiru Đokiću ne može primeniti i na ostale "srpske" stanove.

Izvor: B92

Utorak, 17.08.2010.

07:13

Default images

Mustafa Mujezinović je ranije izjavio da bi Federacija BiH doživela kolaps ako bi se "slučaj Đokić" primenio na sve stanove koji su pre rata bili u vlasništvu Srba.

"Ne pada nam na pamet da uzimamo od onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu i dajemo onima koji su je napadali, po cenu bilo čega", rekao je Mustafa Mujezinović na državnoj televiziji BiH.

On je kazao da je vlada Federacije Bosne i Hercegovine dobila pismo u kojem se navodi da su, što se tiče predstavnice Saveta ministara BiH pred Sudom u Strazburu, iscrpljene sve mogućnosti, te da bi njen kredibilitet bio ugrožen ako bi Vlada FBiH podnela žalbu na presudu ovog suda u predmetu "Branimir Đokić protiv BiH".

"Međutim, treba sesti i razgovarati, treba sve argumente pokupiti, jer ovo nije presuda za 60.000 ili 100.000 evra. Ovo je presuda za nekoliko stotina hiljada, možda i miliona evra i za jedan mir onih koji su najviše dali za ovu zemlju", kazao je Mujezinović.

Vlada FBiH zadužila je na prošloj sednici predstavnicu Saveta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava da podnese zahtev za preispitivanje presude u predmetu "Branimir Đokić protiv BiH".

Sud za ljudska prava u Strazburu u maju je odlučio da BiH Đokiću, bivšem oficiru JNA, u roku tri meseca od dana kada presuda postane konačna, isplati 60.000 evra na ime materijalne i 5.000 evra nematerijalne štete, kao i 200 evra za troškove.

Nemogućnost da se Đokiću vrati predratni stan u Sarajevu, prema odluci Suda u Strazburu, predstavlja kršenje odredaba Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno kršenje člana koji se odnosi na pravo na imovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: