Utorak, 17.08.2010.

07:13

Mujezinović: Ne vraćamo stanove

Premijer BiH kaže da se odluka suda u Strazburu da vrati predratni stan bivšem oficiru JNA Branimiru Đokiću ne može primeniti i na ostale "srpske" stanove.

Izvor: Tanjug

Mujezinoviæ: Ne vraæamo stanove IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

mc

pre 13 godina

Stan ovog Djokica je otkupljen pa je njegovo vlasnistvo i on polaze sva prava na njega iako je bio oficir "agresorske JNA (vrlo glupa konstatacija, ali...)". Ako je koristio (dobio) sluzbeni stan onda nema papire da je njegov pa i ne bi mogao u Strazburu da dobije spor. Svaki stan u vlasnistvu morace da se vrati ali stanovi koji su bili "na koriscenju" nece jer su vlasnistvo drzave (drustva, a sada nove drzave ili entiteta BiH).

Jazavac

pre 13 godina

Ja hocu da mi plate za dusevni bol jer moje drzave Jugoslavije vise nema, a moj narod niko nije pitao. Hocu da mi plate za dusevni bol jer je povucena granica drzavna granica izemedju moje porodice od strane jednog nedemokratskog rezima gde nisam imao pravo glasa. Hocu da mi plate za dusevni bol jer me zovu agresorom iako sam napustio Bosnu prvog dana rata i ne daju mi da se vratim u svoj dom. Mislite o tome!

znanje

pre 13 godina

Kod Srba, sudeci po komentarima, opet nista novo. Opet se mjesaju babe i zabe, djede i babe sa JNA oficirima. Ja vec odavno pokusavam da vratim stan koji se nalazi u manjem entitetu, proces vec traje godinama, jer u njemu zivi udovica poginulog borca vojske RS.

adam

pre 13 godina

A jel ovo prorocanstvo il procena??? " NIsta od Bosne"...kako god, tuzno je. Mantate taj narod da ste neki policari a biflate ovakve gluposti. Jer jedino sto iz ove situacije proizilazi je da stvarno od Bosne nema nista. Stanove cete vracati, to je ocigledno.

MUKNAVI

pre 13 godina

Brale koje bitange vladaju po kotama Juge koju su rasparcale i napravile svoje prcije, u kojima tumbetaju kako im se hoce. Vidi ovo..... Mujo-zino-vic na tudju imovinu i raspodeljuje "covek" kako mu se cefne..ccc...pa jos i objasnjava zasto se Baba i Deda ne mogu vratiti u njihov stan..jer su bre oni agresori, a u tudjem, njihovom, stanu sedi njegov komsija i on ga stiti od Babe i Dede .."agresora".

Mrkva

pre 13 godina

Ovde je jasno koliko je Srbija kao demokratsko društvo napredovala. Ovakva retorika je bila karakteristična za 90-te, a ovaj lik bi mogao na ovaj način samo da razgovara sa pokojnim Slobom.
I zaista ne treba stati sa ovim slučajem, već treba isterati SVAKI SLUČAJ na sud, a i država bi trebala u tome da pomogne i tako zbrine barem deo izbeglica. Pitao bih samo ovog lika otkud to da je Srbija jedna od zemalja sa najvećim brojem izbeglica na ovoj planeti? O kakvim on okupatorima priča, gde je ovde zaboravljeni organ mozak?
Vlada ako iole misli dobro svom narodu bi hitno trebala da se pozabavi svim sličnim slučajevima i da DIREKTNO pomogne ljudima koji su u istoj ili sličnoj situaciji, a ne da prepušta individualcima da se bore za svoja prava, kao da nisu deo ove države. Takođe, pitao bih ovog čoveka da mi objasni po čemu je Hag relevantan sud, a sud iz Strazbura nije? Pa gospodo, ako će Srbija već da isporučuje ratne zločince u Hag i da poštuje međunarodne sudove, onda te međunarodne sudove MORATE DA POŠTUJETE I VI, a ako vas ne brine poštovanje tuđih prava, kako uopšte možete da mislite da ćete ikad ući u EU i da vas uopšte neko smatra dostojnim za razgovor u demokratskim okvirima? Od ovakvih likova mi se povraća. Premijer? Daj, bre, pa ovaj sa ovakvom retorikom može samo da bistri politiku uz gajbu piva iza seoske zadruge.

ljepko tapetic

pre 13 godina

Da li je ovakav stav Federacije BIH uistinu baziran na nacionalizmu i objasnjava se tendencijom pojedinaca za prisvajenjem tudje imovine.

Sa pravne strane, pravo na zastitu privatnog vlsnistva je neprikosnoveno i ustavom zasticeno, u drustvima i sredinama koje normalno funkcioniraju. Da li to pravo treba i moze biti dogma u izvanrednim okolnostima kakav je naprimjer rat (gradjanski ili oslobodilacki nije bitno) je sasvim drugo pitanje.

Ovdje se radi o stanu pripadnika JNA koji je stan najvjerojatnije dobio (a ne kupio vlastitim sredstvima) od te iste JNA, sto znaci da su taj stan financirali svi gradjani bivse SFRJ, ukljucujuci i gradjane Sarajeva koje je ta ista JNA (a mozda i vlasnik stana) mjesecima danonocno granatirala. U velikom broju slucajeva, u taj stan i sve slicne stanove useljeni su drugi ljudi. Ne zato sto su se polakomili za tudjim vlasnistvom ,nego zato sto su bili nepozeljni u drugim sredinama i "pozvani" da se isele iz njihovih kuca i stanova (koje su razrusene ili su se u njih uselili pripadnici drugih nacija).

U takvim okolnostima, moze li se svaki slucaj rjesavati pojedinacno? Mislim da ne!!! Saniranje materijalne stete ne moze biti zadovoljavajuce osim ako se ne odradi u jednom globalnom procesu u kojem sudjeluju sve strane.

Konkretno, pored vlasnistva republike srbije u susjednim drzavama i imovine srpskih drzavljana i srpskih firmi u tim zemljama, na stolu se moraju naci rusenje gradova diljem zemlje od strane JNA i srpskih paravojnih snaga, materijalna odsteta za unistavanje citavih ekonomija, protjerivanja i prisvajanje imovine pripadnika drugih nacionalnosti u Srbiji, stednja na bankovnim racunima pojedinih banaka (Ljubljanska) itd. Kocnica za takvo globalno rjesavanje problema se sastoji, shavtili ste, u tome sto u tom slucaju jedna strana losije prolazi od ostalih, a iz ovog primjera se moze zakljuciti koja bi to strana bila.

Uistinu, koliko kosta izgradnja gradova kao sto su Vukovar ili Sarajevo (necu nabrajati ostale gradove po HR i BIH koji su prosli malo bolje od ova dva navedena ali koji su svejedno poruseni do 50%), koliko kosta saniranje tvornica kao sto je Gavrilovic (cija su kompletna postrojenja preseljena u Srbiju za vrijeme rata), koliko kosta imovina INE i drugih firmi u Srbiji, kolika je steta nanesena hrvatskom turizmu od '91 do 2000 (godina oporavka) znajuci da svake godine u HR boravi 12 milijuna turista i da to predstavlja 22% GDP-a zemlje. Da ne nabrajam dalje.

Namjera da se sacuva pravo privatnog vlasnistva je u svakom slucaju za pozdraviti. Ali se ne smije zaboraviti da je to autoput u dva smjera.

pupa

pre 13 godina

eto sad vidite s kim smo mi zivjeli u BiH. Rat je i poceo jer su ovi ovakvi htjeli da se opljackaju srpsku imovinu i obogate se preko noci a sve u ime/uz zastitu Alijine imaginarne islamske drzave.

Dragan

pre 13 godina

"Ne pada nam na pamet da uzimamo od onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu i dajemo onima koji su je napadali, po cenu bilo čega"...

Znaci svi Srbi su zlocinci?

bt

pre 13 godina

Mujezinović zaboravlja da Bosna ne postoji od 1995. već od mnogo ranije, i da su oni koji su je "branili" time rasturali jednu drugu, mnogo veću zemlju u kojoj su ti isti Bošnjaci prvi put u istoriji priznati za narod. Dakle, rasturili su zajedničku domovinu sa onima koji su ih zaboga "napadali", sebe proglasili za "branitelje" i umislili da su stekli pravo i na otimanje.

Miki

pre 13 godina

VRATICETE, VRATICETE sva do zadnjeg stana mujezinovicu a to dali cete da dozivite kolaps to je vas problem.Ovim putem pozivam sve ljude koji su ostali bez svojih stanova, poslovnih objekata i imanja da se pod hitno organizuju jer od ove ovakve drzave nema vajde i da iskoriste ovu presudu koja 100% otvara vrata za sledece da ih dobiju bez problema.Ne cekajte nego odmah TUZBE, ODMAH.

VB

pre 13 godina

"Ne pada nam na pamet da uzimamo od onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu i dajemo onima koji su je napadali, po cenu bilo čega"...

Svoje ne damo, tudje ne vracamo? Da li ja ovo pravilno razumem?

Djordje

pre 13 godina

На основу његовог коментара закључујем да су агресори заправо били људи који ту живе и зато су сами себе нападали, а браниоци ниси ни живели ту па су сад морали да узму те станове. Браво!

neutralan

pre 13 godina

"Braniocima",se ne moze oduzimati imovina koju su opljackali drugima koji su ih navodno napadali a nisu osudjeni od strane Haskog suda za zlocine,mozda bi i bili osudjeni da je BiH jedinstvena tvorevina,sto ipak ne treba braniti pocinjene ratne zlocine suprotne Zenevske konvencije o pravilima ratnih dejstava, od bilo koje nacionalnosti?Braniocima komunizma svih nacionalnosti u Srbiji se ne moze oduzeti imovina i vratiti pravim vlasnicima jer su branili Srbiju ili Jugoslaviju od fasizma?Da li je jedino resenje ponovno ujedinjenje svih bivsih republika u novu-staru Jugoslaviju i tako izbeci vracanje imovine i ponovno uvodjenja komunizma?Jel neko zna razliku izmedju komunizma i fasizma,posebno ako svi znamo da pobednici pisu istoriju.

Jovan Mitrovic

pre 13 godina

G. Mujezinovicu, kako to da svet postujete kada Vama odovara a kada Vam ne odgovara, onda kao to ne vazi.
Budite principijelni.
Iz ovog primera se vidi ko je bio zrtva u tom ratu. Oni koji su proterani i oni kojima je oteto i nije vraceno.
Sve mora da se vrati bez obzira na naciju i veru.

dokle vise??

pre 13 godina

"Ne pada nam na pamet da uzimamo od onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu i dajemo onima koji su je napadali, po cenu bilo čega", rekao je Mustafa Mujezinović na državnoj televiziji BiH.

Odakle onda ljudima koji su je napadali stanovi u toj istoj BiH.Jeste li ih vi mozda poklonili njima ili su ih oni imali jos pre rata.
Ne da treba da vas tuze redom, nego treba da bankrotirate, ako ste pokrali sve te stanove.
Ako ne, onda idem i ja da isteram komsiju iz njegovog stana, nije u redu da on ima malo vecu kvadraturu od moje.

Pera Detlic

pre 13 godina

A sa kim bi on hteo da sedne i razgovara? Da li bi on sedeo i razgovarao da je druga strana upitanju? Poverenje je davno prokockano, postoji samo Ustav BiH, sporazumi, i zakoni. Pocnite da radite u Sarajevu, ostavite se kafe, i isplatite svoje komsije.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 13 godina

Zbog ovakve izjave G. Mujezinović ne samo da bi morao "leteti" sa svog položaja, nego bi morao završiti u istražnom zatvoru.
Ko je koga napao, zašto i kako,ko je branio zemlju a ko je napadao ne može se odlučivati po svojim usko nacionalističkim shvatanjimama, i na osnovu tih, pogrešnih, shvatanja, stvoriti lažni alibi za 100% pljačku imovine druge etničke zajednice. Ovakav stav G. Mujezinovića znači da su svi Srbi u BIH bili zločinci i još je samo jedan od dokaza da nažalost suživota u BIH nema i neće ga biti, za što odgovorni pre svega muslimanski jastrebovi - istomišljenici G. Harisa Silajdžića.

p.s. Da li neko zna stav G. Inzka o ovome.

Vojvodinac

pre 13 godina

Strahovito trapava izjava Mujezinovića (da ne kažem nešto gore)!
Kose gde i za koga u ratu borio, i šta je ko imao su dve različite stvari, što je sud jasno i odlučio. Verovatno sličnih primera ima i u RS, kao i u BiH, a verovatno i Hrvatskoj, a te stvari se pre ili kasnije moraju rešiti. U pitanju je imovina, a ne ideologija i nacionalizam!
Dosta više trovanja glupostima!

Bijek

pre 13 godina

Kakve veze ima pri;a o branjenju BiH i napadanju BiH sa stanovima koji su vlasništvo ljudi? Dokle će ratna i poratna priča da zamenjuje sprovođenje prava?

Sunce Slobode

pre 13 godina

Na zalost gospodina Mujezinovica, ipak ce morati da vrate sve stanove ljudima proteranim iz federacije, najvise iz Sarajeva. Republika Srpska je to odradila odavno, velika vecina onih kojima su stanovi vraceni je prodata, ali su ljudi sa svojom imovinom raspolagali onako kako su hteli. Ono sto gospodin nece da vidi je to da je na zapadu pravo imovine jedno od prvih i "najprecih" prava. Da li ce federacija bankrotirati zaista ne znam, ali imovona se ima vratiti pravim vlasnicima.

kiany

pre 13 godina

Rat je i bio da bi se pljackalo,a medju ostalim i stanove i kuce pozauzimati jedni drugima.Novo drustvo,novi ljudi,novi zakoni.Zasluzni mogu i u tudje kuce.Naravno,da je to danas problem,ne samo u Bosni.Pamet koja je ovo zamrsila,neka to sada i odmrsi.No,pameti nigde na vidiku.Vazne su etnicke granice i unutar njih,etnicki cisto stanovnistvo.Postao je Balkan sinonim za nesrecu i glupost.

Napred

pre 13 godina

Dosta vise sa tom nacionalistickom retorikom sa bilo koje strane ona dolazila,ljudi vi morate imati u vidu,tacnije sve lopovsko kriminalne i politicke kvazi elite koje su se obogatile na nesreci obicnih ljudi,da cete morati da odgovarate za svoje postupke,da nadoknadite stetu pocinjenu tim nesrecnicima,kao i da postujete prava ljudi i podizete kvalitet i standard zivota svojih gradjana,kao i da se borite protiv organizovanog kriminala,to je i zelja EU,i zato ja podrzavam apsolutno borbu ljudi za svoja prava.Na kraju krajeva uzmite od bogatih "biznismena",da biste ljudima namirili stetu.Zivela EU!

kiany

pre 13 godina

Rat je i bio da bi se pljackalo,a medju ostalim i stanove i kuce pozauzimati jedni drugima.Novo drustvo,novi ljudi,novi zakoni.Zasluzni mogu i u tudje kuce.Naravno,da je to danas problem,ne samo u Bosni.Pamet koja je ovo zamrsila,neka to sada i odmrsi.No,pameti nigde na vidiku.Vazne su etnicke granice i unutar njih,etnicki cisto stanovnistvo.Postao je Balkan sinonim za nesrecu i glupost.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 13 godina

Zbog ovakve izjave G. Mujezinović ne samo da bi morao "leteti" sa svog položaja, nego bi morao završiti u istražnom zatvoru.
Ko je koga napao, zašto i kako,ko je branio zemlju a ko je napadao ne može se odlučivati po svojim usko nacionalističkim shvatanjimama, i na osnovu tih, pogrešnih, shvatanja, stvoriti lažni alibi za 100% pljačku imovine druge etničke zajednice. Ovakav stav G. Mujezinovića znači da su svi Srbi u BIH bili zločinci i još je samo jedan od dokaza da nažalost suživota u BIH nema i neće ga biti, za što odgovorni pre svega muslimanski jastrebovi - istomišljenici G. Harisa Silajdžića.

p.s. Da li neko zna stav G. Inzka o ovome.

Bijek

pre 13 godina

Kakve veze ima pri;a o branjenju BiH i napadanju BiH sa stanovima koji su vlasništvo ljudi? Dokle će ratna i poratna priča da zamenjuje sprovođenje prava?

Sunce Slobode

pre 13 godina

Na zalost gospodina Mujezinovica, ipak ce morati da vrate sve stanove ljudima proteranim iz federacije, najvise iz Sarajeva. Republika Srpska je to odradila odavno, velika vecina onih kojima su stanovi vraceni je prodata, ali su ljudi sa svojom imovinom raspolagali onako kako su hteli. Ono sto gospodin nece da vidi je to da je na zapadu pravo imovine jedno od prvih i "najprecih" prava. Da li ce federacija bankrotirati zaista ne znam, ali imovona se ima vratiti pravim vlasnicima.

Napred

pre 13 godina

Dosta vise sa tom nacionalistickom retorikom sa bilo koje strane ona dolazila,ljudi vi morate imati u vidu,tacnije sve lopovsko kriminalne i politicke kvazi elite koje su se obogatile na nesreci obicnih ljudi,da cete morati da odgovarate za svoje postupke,da nadoknadite stetu pocinjenu tim nesrecnicima,kao i da postujete prava ljudi i podizete kvalitet i standard zivota svojih gradjana,kao i da se borite protiv organizovanog kriminala,to je i zelja EU,i zato ja podrzavam apsolutno borbu ljudi za svoja prava.Na kraju krajeva uzmite od bogatih "biznismena",da biste ljudima namirili stetu.Zivela EU!

VB

pre 13 godina

"Ne pada nam na pamet da uzimamo od onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu i dajemo onima koji su je napadali, po cenu bilo čega"...

Svoje ne damo, tudje ne vracamo? Da li ja ovo pravilno razumem?

dokle vise??

pre 13 godina

"Ne pada nam na pamet da uzimamo od onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu i dajemo onima koji su je napadali, po cenu bilo čega", rekao je Mustafa Mujezinović na državnoj televiziji BiH.

Odakle onda ljudima koji su je napadali stanovi u toj istoj BiH.Jeste li ih vi mozda poklonili njima ili su ih oni imali jos pre rata.
Ne da treba da vas tuze redom, nego treba da bankrotirate, ako ste pokrali sve te stanove.
Ako ne, onda idem i ja da isteram komsiju iz njegovog stana, nije u redu da on ima malo vecu kvadraturu od moje.

Jovan Mitrovic

pre 13 godina

G. Mujezinovicu, kako to da svet postujete kada Vama odovara a kada Vam ne odgovara, onda kao to ne vazi.
Budite principijelni.
Iz ovog primera se vidi ko je bio zrtva u tom ratu. Oni koji su proterani i oni kojima je oteto i nije vraceno.
Sve mora da se vrati bez obzira na naciju i veru.

Pera Detlic

pre 13 godina

A sa kim bi on hteo da sedne i razgovara? Da li bi on sedeo i razgovarao da je druga strana upitanju? Poverenje je davno prokockano, postoji samo Ustav BiH, sporazumi, i zakoni. Pocnite da radite u Sarajevu, ostavite se kafe, i isplatite svoje komsije.

Djordje

pre 13 godina

На основу његовог коментара закључујем да су агресори заправо били људи који ту живе и зато су сами себе нападали, а браниоци ниси ни живели ту па су сад морали да узму те станове. Браво!

Vojvodinac

pre 13 godina

Strahovito trapava izjava Mujezinovića (da ne kažem nešto gore)!
Kose gde i za koga u ratu borio, i šta je ko imao su dve različite stvari, što je sud jasno i odlučio. Verovatno sličnih primera ima i u RS, kao i u BiH, a verovatno i Hrvatskoj, a te stvari se pre ili kasnije moraju rešiti. U pitanju je imovina, a ne ideologija i nacionalizam!
Dosta više trovanja glupostima!

bt

pre 13 godina

Mujezinović zaboravlja da Bosna ne postoji od 1995. već od mnogo ranije, i da su oni koji su je "branili" time rasturali jednu drugu, mnogo veću zemlju u kojoj su ti isti Bošnjaci prvi put u istoriji priznati za narod. Dakle, rasturili su zajedničku domovinu sa onima koji su ih zaboga "napadali", sebe proglasili za "branitelje" i umislili da su stekli pravo i na otimanje.

Dragan

pre 13 godina

"Ne pada nam na pamet da uzimamo od onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu i dajemo onima koji su je napadali, po cenu bilo čega"...

Znaci svi Srbi su zlocinci?

Miki

pre 13 godina

VRATICETE, VRATICETE sva do zadnjeg stana mujezinovicu a to dali cete da dozivite kolaps to je vas problem.Ovim putem pozivam sve ljude koji su ostali bez svojih stanova, poslovnih objekata i imanja da se pod hitno organizuju jer od ove ovakve drzave nema vajde i da iskoriste ovu presudu koja 100% otvara vrata za sledece da ih dobiju bez problema.Ne cekajte nego odmah TUZBE, ODMAH.

pupa

pre 13 godina

eto sad vidite s kim smo mi zivjeli u BiH. Rat je i poceo jer su ovi ovakvi htjeli da se opljackaju srpsku imovinu i obogate se preko noci a sve u ime/uz zastitu Alijine imaginarne islamske drzave.

MUKNAVI

pre 13 godina

Brale koje bitange vladaju po kotama Juge koju su rasparcale i napravile svoje prcije, u kojima tumbetaju kako im se hoce. Vidi ovo..... Mujo-zino-vic na tudju imovinu i raspodeljuje "covek" kako mu se cefne..ccc...pa jos i objasnjava zasto se Baba i Deda ne mogu vratiti u njihov stan..jer su bre oni agresori, a u tudjem, njihovom, stanu sedi njegov komsija i on ga stiti od Babe i Dede .."agresora".

Jazavac

pre 13 godina

Ja hocu da mi plate za dusevni bol jer moje drzave Jugoslavije vise nema, a moj narod niko nije pitao. Hocu da mi plate za dusevni bol jer je povucena granica drzavna granica izemedju moje porodice od strane jednog nedemokratskog rezima gde nisam imao pravo glasa. Hocu da mi plate za dusevni bol jer me zovu agresorom iako sam napustio Bosnu prvog dana rata i ne daju mi da se vratim u svoj dom. Mislite o tome!

Mrkva

pre 13 godina

Ovde je jasno koliko je Srbija kao demokratsko društvo napredovala. Ovakva retorika je bila karakteristična za 90-te, a ovaj lik bi mogao na ovaj način samo da razgovara sa pokojnim Slobom.
I zaista ne treba stati sa ovim slučajem, već treba isterati SVAKI SLUČAJ na sud, a i država bi trebala u tome da pomogne i tako zbrine barem deo izbeglica. Pitao bih samo ovog lika otkud to da je Srbija jedna od zemalja sa najvećim brojem izbeglica na ovoj planeti? O kakvim on okupatorima priča, gde je ovde zaboravljeni organ mozak?
Vlada ako iole misli dobro svom narodu bi hitno trebala da se pozabavi svim sličnim slučajevima i da DIREKTNO pomogne ljudima koji su u istoj ili sličnoj situaciji, a ne da prepušta individualcima da se bore za svoja prava, kao da nisu deo ove države. Takođe, pitao bih ovog čoveka da mi objasni po čemu je Hag relevantan sud, a sud iz Strazbura nije? Pa gospodo, ako će Srbija već da isporučuje ratne zločince u Hag i da poštuje međunarodne sudove, onda te međunarodne sudove MORATE DA POŠTUJETE I VI, a ako vas ne brine poštovanje tuđih prava, kako uopšte možete da mislite da ćete ikad ući u EU i da vas uopšte neko smatra dostojnim za razgovor u demokratskim okvirima? Od ovakvih likova mi se povraća. Premijer? Daj, bre, pa ovaj sa ovakvom retorikom može samo da bistri politiku uz gajbu piva iza seoske zadruge.

adam

pre 13 godina

A jel ovo prorocanstvo il procena??? " NIsta od Bosne"...kako god, tuzno je. Mantate taj narod da ste neki policari a biflate ovakve gluposti. Jer jedino sto iz ove situacije proizilazi je da stvarno od Bosne nema nista. Stanove cete vracati, to je ocigledno.

ljepko tapetic

pre 13 godina

Da li je ovakav stav Federacije BIH uistinu baziran na nacionalizmu i objasnjava se tendencijom pojedinaca za prisvajenjem tudje imovine.

Sa pravne strane, pravo na zastitu privatnog vlsnistva je neprikosnoveno i ustavom zasticeno, u drustvima i sredinama koje normalno funkcioniraju. Da li to pravo treba i moze biti dogma u izvanrednim okolnostima kakav je naprimjer rat (gradjanski ili oslobodilacki nije bitno) je sasvim drugo pitanje.

Ovdje se radi o stanu pripadnika JNA koji je stan najvjerojatnije dobio (a ne kupio vlastitim sredstvima) od te iste JNA, sto znaci da su taj stan financirali svi gradjani bivse SFRJ, ukljucujuci i gradjane Sarajeva koje je ta ista JNA (a mozda i vlasnik stana) mjesecima danonocno granatirala. U velikom broju slucajeva, u taj stan i sve slicne stanove useljeni su drugi ljudi. Ne zato sto su se polakomili za tudjim vlasnistvom ,nego zato sto su bili nepozeljni u drugim sredinama i "pozvani" da se isele iz njihovih kuca i stanova (koje su razrusene ili su se u njih uselili pripadnici drugih nacija).

U takvim okolnostima, moze li se svaki slucaj rjesavati pojedinacno? Mislim da ne!!! Saniranje materijalne stete ne moze biti zadovoljavajuce osim ako se ne odradi u jednom globalnom procesu u kojem sudjeluju sve strane.

Konkretno, pored vlasnistva republike srbije u susjednim drzavama i imovine srpskih drzavljana i srpskih firmi u tim zemljama, na stolu se moraju naci rusenje gradova diljem zemlje od strane JNA i srpskih paravojnih snaga, materijalna odsteta za unistavanje citavih ekonomija, protjerivanja i prisvajanje imovine pripadnika drugih nacionalnosti u Srbiji, stednja na bankovnim racunima pojedinih banaka (Ljubljanska) itd. Kocnica za takvo globalno rjesavanje problema se sastoji, shavtili ste, u tome sto u tom slucaju jedna strana losije prolazi od ostalih, a iz ovog primjera se moze zakljuciti koja bi to strana bila.

Uistinu, koliko kosta izgradnja gradova kao sto su Vukovar ili Sarajevo (necu nabrajati ostale gradove po HR i BIH koji su prosli malo bolje od ova dva navedena ali koji su svejedno poruseni do 50%), koliko kosta saniranje tvornica kao sto je Gavrilovic (cija su kompletna postrojenja preseljena u Srbiju za vrijeme rata), koliko kosta imovina INE i drugih firmi u Srbiji, kolika je steta nanesena hrvatskom turizmu od '91 do 2000 (godina oporavka) znajuci da svake godine u HR boravi 12 milijuna turista i da to predstavlja 22% GDP-a zemlje. Da ne nabrajam dalje.

Namjera da se sacuva pravo privatnog vlasnistva je u svakom slucaju za pozdraviti. Ali se ne smije zaboraviti da je to autoput u dva smjera.

neutralan

pre 13 godina

"Braniocima",se ne moze oduzimati imovina koju su opljackali drugima koji su ih navodno napadali a nisu osudjeni od strane Haskog suda za zlocine,mozda bi i bili osudjeni da je BiH jedinstvena tvorevina,sto ipak ne treba braniti pocinjene ratne zlocine suprotne Zenevske konvencije o pravilima ratnih dejstava, od bilo koje nacionalnosti?Braniocima komunizma svih nacionalnosti u Srbiji se ne moze oduzeti imovina i vratiti pravim vlasnicima jer su branili Srbiju ili Jugoslaviju od fasizma?Da li je jedino resenje ponovno ujedinjenje svih bivsih republika u novu-staru Jugoslaviju i tako izbeci vracanje imovine i ponovno uvodjenja komunizma?Jel neko zna razliku izmedju komunizma i fasizma,posebno ako svi znamo da pobednici pisu istoriju.

mc

pre 13 godina

Stan ovog Djokica je otkupljen pa je njegovo vlasnistvo i on polaze sva prava na njega iako je bio oficir "agresorske JNA (vrlo glupa konstatacija, ali...)". Ako je koristio (dobio) sluzbeni stan onda nema papire da je njegov pa i ne bi mogao u Strazburu da dobije spor. Svaki stan u vlasnistvu morace da se vrati ali stanovi koji su bili "na koriscenju" nece jer su vlasnistvo drzave (drustva, a sada nove drzave ili entiteta BiH).

znanje

pre 13 godina

Kod Srba, sudeci po komentarima, opet nista novo. Opet se mjesaju babe i zabe, djede i babe sa JNA oficirima. Ja vec odavno pokusavam da vratim stan koji se nalazi u manjem entitetu, proces vec traje godinama, jer u njemu zivi udovica poginulog borca vojske RS.

ljepko tapetic

pre 13 godina

Da li je ovakav stav Federacije BIH uistinu baziran na nacionalizmu i objasnjava se tendencijom pojedinaca za prisvajenjem tudje imovine.

Sa pravne strane, pravo na zastitu privatnog vlsnistva je neprikosnoveno i ustavom zasticeno, u drustvima i sredinama koje normalno funkcioniraju. Da li to pravo treba i moze biti dogma u izvanrednim okolnostima kakav je naprimjer rat (gradjanski ili oslobodilacki nije bitno) je sasvim drugo pitanje.

Ovdje se radi o stanu pripadnika JNA koji je stan najvjerojatnije dobio (a ne kupio vlastitim sredstvima) od te iste JNA, sto znaci da su taj stan financirali svi gradjani bivse SFRJ, ukljucujuci i gradjane Sarajeva koje je ta ista JNA (a mozda i vlasnik stana) mjesecima danonocno granatirala. U velikom broju slucajeva, u taj stan i sve slicne stanove useljeni su drugi ljudi. Ne zato sto su se polakomili za tudjim vlasnistvom ,nego zato sto su bili nepozeljni u drugim sredinama i "pozvani" da se isele iz njihovih kuca i stanova (koje su razrusene ili su se u njih uselili pripadnici drugih nacija).

U takvim okolnostima, moze li se svaki slucaj rjesavati pojedinacno? Mislim da ne!!! Saniranje materijalne stete ne moze biti zadovoljavajuce osim ako se ne odradi u jednom globalnom procesu u kojem sudjeluju sve strane.

Konkretno, pored vlasnistva republike srbije u susjednim drzavama i imovine srpskih drzavljana i srpskih firmi u tim zemljama, na stolu se moraju naci rusenje gradova diljem zemlje od strane JNA i srpskih paravojnih snaga, materijalna odsteta za unistavanje citavih ekonomija, protjerivanja i prisvajanje imovine pripadnika drugih nacionalnosti u Srbiji, stednja na bankovnim racunima pojedinih banaka (Ljubljanska) itd. Kocnica za takvo globalno rjesavanje problema se sastoji, shavtili ste, u tome sto u tom slucaju jedna strana losije prolazi od ostalih, a iz ovog primjera se moze zakljuciti koja bi to strana bila.

Uistinu, koliko kosta izgradnja gradova kao sto su Vukovar ili Sarajevo (necu nabrajati ostale gradove po HR i BIH koji su prosli malo bolje od ova dva navedena ali koji su svejedno poruseni do 50%), koliko kosta saniranje tvornica kao sto je Gavrilovic (cija su kompletna postrojenja preseljena u Srbiju za vrijeme rata), koliko kosta imovina INE i drugih firmi u Srbiji, kolika je steta nanesena hrvatskom turizmu od '91 do 2000 (godina oporavka) znajuci da svake godine u HR boravi 12 milijuna turista i da to predstavlja 22% GDP-a zemlje. Da ne nabrajam dalje.

Namjera da se sacuva pravo privatnog vlasnistva je u svakom slucaju za pozdraviti. Ali se ne smije zaboraviti da je to autoput u dva smjera.

znanje

pre 13 godina

Kod Srba, sudeci po komentarima, opet nista novo. Opet se mjesaju babe i zabe, djede i babe sa JNA oficirima. Ja vec odavno pokusavam da vratim stan koji se nalazi u manjem entitetu, proces vec traje godinama, jer u njemu zivi udovica poginulog borca vojske RS.

pupa

pre 13 godina

eto sad vidite s kim smo mi zivjeli u BiH. Rat je i poceo jer su ovi ovakvi htjeli da se opljackaju srpsku imovinu i obogate se preko noci a sve u ime/uz zastitu Alijine imaginarne islamske drzave.

Napred

pre 13 godina

Dosta vise sa tom nacionalistickom retorikom sa bilo koje strane ona dolazila,ljudi vi morate imati u vidu,tacnije sve lopovsko kriminalne i politicke kvazi elite koje su se obogatile na nesreci obicnih ljudi,da cete morati da odgovarate za svoje postupke,da nadoknadite stetu pocinjenu tim nesrecnicima,kao i da postujete prava ljudi i podizete kvalitet i standard zivota svojih gradjana,kao i da se borite protiv organizovanog kriminala,to je i zelja EU,i zato ja podrzavam apsolutno borbu ljudi za svoja prava.Na kraju krajeva uzmite od bogatih "biznismena",da biste ljudima namirili stetu.Zivela EU!

kiany

pre 13 godina

Rat je i bio da bi se pljackalo,a medju ostalim i stanove i kuce pozauzimati jedni drugima.Novo drustvo,novi ljudi,novi zakoni.Zasluzni mogu i u tudje kuce.Naravno,da je to danas problem,ne samo u Bosni.Pamet koja je ovo zamrsila,neka to sada i odmrsi.No,pameti nigde na vidiku.Vazne su etnicke granice i unutar njih,etnicki cisto stanovnistvo.Postao je Balkan sinonim za nesrecu i glupost.

bt

pre 13 godina

Mujezinović zaboravlja da Bosna ne postoji od 1995. već od mnogo ranije, i da su oni koji su je "branili" time rasturali jednu drugu, mnogo veću zemlju u kojoj su ti isti Bošnjaci prvi put u istoriji priznati za narod. Dakle, rasturili su zajedničku domovinu sa onima koji su ih zaboga "napadali", sebe proglasili za "branitelje" i umislili da su stekli pravo i na otimanje.

neutralan

pre 13 godina

"Braniocima",se ne moze oduzimati imovina koju su opljackali drugima koji su ih navodno napadali a nisu osudjeni od strane Haskog suda za zlocine,mozda bi i bili osudjeni da je BiH jedinstvena tvorevina,sto ipak ne treba braniti pocinjene ratne zlocine suprotne Zenevske konvencije o pravilima ratnih dejstava, od bilo koje nacionalnosti?Braniocima komunizma svih nacionalnosti u Srbiji se ne moze oduzeti imovina i vratiti pravim vlasnicima jer su branili Srbiju ili Jugoslaviju od fasizma?Da li je jedino resenje ponovno ujedinjenje svih bivsih republika u novu-staru Jugoslaviju i tako izbeci vracanje imovine i ponovno uvodjenja komunizma?Jel neko zna razliku izmedju komunizma i fasizma,posebno ako svi znamo da pobednici pisu istoriju.

Vojvodinac

pre 13 godina

Strahovito trapava izjava Mujezinovića (da ne kažem nešto gore)!
Kose gde i za koga u ratu borio, i šta je ko imao su dve različite stvari, što je sud jasno i odlučio. Verovatno sličnih primera ima i u RS, kao i u BiH, a verovatno i Hrvatskoj, a te stvari se pre ili kasnije moraju rešiti. U pitanju je imovina, a ne ideologija i nacionalizam!
Dosta više trovanja glupostima!

Bijek

pre 13 godina

Kakve veze ima pri;a o branjenju BiH i napadanju BiH sa stanovima koji su vlasništvo ljudi? Dokle će ratna i poratna priča da zamenjuje sprovođenje prava?

Miki

pre 13 godina

VRATICETE, VRATICETE sva do zadnjeg stana mujezinovicu a to dali cete da dozivite kolaps to je vas problem.Ovim putem pozivam sve ljude koji su ostali bez svojih stanova, poslovnih objekata i imanja da se pod hitno organizuju jer od ove ovakve drzave nema vajde i da iskoriste ovu presudu koja 100% otvara vrata za sledece da ih dobiju bez problema.Ne cekajte nego odmah TUZBE, ODMAH.

Mrkva

pre 13 godina

Ovde je jasno koliko je Srbija kao demokratsko društvo napredovala. Ovakva retorika je bila karakteristična za 90-te, a ovaj lik bi mogao na ovaj način samo da razgovara sa pokojnim Slobom.
I zaista ne treba stati sa ovim slučajem, već treba isterati SVAKI SLUČAJ na sud, a i država bi trebala u tome da pomogne i tako zbrine barem deo izbeglica. Pitao bih samo ovog lika otkud to da je Srbija jedna od zemalja sa najvećim brojem izbeglica na ovoj planeti? O kakvim on okupatorima priča, gde je ovde zaboravljeni organ mozak?
Vlada ako iole misli dobro svom narodu bi hitno trebala da se pozabavi svim sličnim slučajevima i da DIREKTNO pomogne ljudima koji su u istoj ili sličnoj situaciji, a ne da prepušta individualcima da se bore za svoja prava, kao da nisu deo ove države. Takođe, pitao bih ovog čoveka da mi objasni po čemu je Hag relevantan sud, a sud iz Strazbura nije? Pa gospodo, ako će Srbija već da isporučuje ratne zločince u Hag i da poštuje međunarodne sudove, onda te međunarodne sudove MORATE DA POŠTUJETE I VI, a ako vas ne brine poštovanje tuđih prava, kako uopšte možete da mislite da ćete ikad ući u EU i da vas uopšte neko smatra dostojnim za razgovor u demokratskim okvirima? Od ovakvih likova mi se povraća. Premijer? Daj, bre, pa ovaj sa ovakvom retorikom može samo da bistri politiku uz gajbu piva iza seoske zadruge.

Sunce Slobode

pre 13 godina

Na zalost gospodina Mujezinovica, ipak ce morati da vrate sve stanove ljudima proteranim iz federacije, najvise iz Sarajeva. Republika Srpska je to odradila odavno, velika vecina onih kojima su stanovi vraceni je prodata, ali su ljudi sa svojom imovinom raspolagali onako kako su hteli. Ono sto gospodin nece da vidi je to da je na zapadu pravo imovine jedno od prvih i "najprecih" prava. Da li ce federacija bankrotirati zaista ne znam, ali imovona se ima vratiti pravim vlasnicima.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 13 godina

Zbog ovakve izjave G. Mujezinović ne samo da bi morao "leteti" sa svog položaja, nego bi morao završiti u istražnom zatvoru.
Ko je koga napao, zašto i kako,ko je branio zemlju a ko je napadao ne može se odlučivati po svojim usko nacionalističkim shvatanjimama, i na osnovu tih, pogrešnih, shvatanja, stvoriti lažni alibi za 100% pljačku imovine druge etničke zajednice. Ovakav stav G. Mujezinovića znači da su svi Srbi u BIH bili zločinci i još je samo jedan od dokaza da nažalost suživota u BIH nema i neće ga biti, za što odgovorni pre svega muslimanski jastrebovi - istomišljenici G. Harisa Silajdžića.

p.s. Da li neko zna stav G. Inzka o ovome.

Jovan Mitrovic

pre 13 godina

G. Mujezinovicu, kako to da svet postujete kada Vama odovara a kada Vam ne odgovara, onda kao to ne vazi.
Budite principijelni.
Iz ovog primera se vidi ko je bio zrtva u tom ratu. Oni koji su proterani i oni kojima je oteto i nije vraceno.
Sve mora da se vrati bez obzira na naciju i veru.

dokle vise??

pre 13 godina

"Ne pada nam na pamet da uzimamo od onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu i dajemo onima koji su je napadali, po cenu bilo čega", rekao je Mustafa Mujezinović na državnoj televiziji BiH.

Odakle onda ljudima koji su je napadali stanovi u toj istoj BiH.Jeste li ih vi mozda poklonili njima ili su ih oni imali jos pre rata.
Ne da treba da vas tuze redom, nego treba da bankrotirate, ako ste pokrali sve te stanove.
Ako ne, onda idem i ja da isteram komsiju iz njegovog stana, nije u redu da on ima malo vecu kvadraturu od moje.

MUKNAVI

pre 13 godina

Brale koje bitange vladaju po kotama Juge koju su rasparcale i napravile svoje prcije, u kojima tumbetaju kako im se hoce. Vidi ovo..... Mujo-zino-vic na tudju imovinu i raspodeljuje "covek" kako mu se cefne..ccc...pa jos i objasnjava zasto se Baba i Deda ne mogu vratiti u njihov stan..jer su bre oni agresori, a u tudjem, njihovom, stanu sedi njegov komsija i on ga stiti od Babe i Dede .."agresora".

Dragan

pre 13 godina

"Ne pada nam na pamet da uzimamo od onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu i dajemo onima koji su je napadali, po cenu bilo čega"...

Znaci svi Srbi su zlocinci?

Pera Detlic

pre 13 godina

A sa kim bi on hteo da sedne i razgovara? Da li bi on sedeo i razgovarao da je druga strana upitanju? Poverenje je davno prokockano, postoji samo Ustav BiH, sporazumi, i zakoni. Pocnite da radite u Sarajevu, ostavite se kafe, i isplatite svoje komsije.

VB

pre 13 godina

"Ne pada nam na pamet da uzimamo od onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu i dajemo onima koji su je napadali, po cenu bilo čega"...

Svoje ne damo, tudje ne vracamo? Da li ja ovo pravilno razumem?

mc

pre 13 godina

Stan ovog Djokica je otkupljen pa je njegovo vlasnistvo i on polaze sva prava na njega iako je bio oficir "agresorske JNA (vrlo glupa konstatacija, ali...)". Ako je koristio (dobio) sluzbeni stan onda nema papire da je njegov pa i ne bi mogao u Strazburu da dobije spor. Svaki stan u vlasnistvu morace da se vrati ali stanovi koji su bili "na koriscenju" nece jer su vlasnistvo drzave (drustva, a sada nove drzave ili entiteta BiH).

Djordje

pre 13 godina

На основу његовог коментара закључујем да су агресори заправо били људи који ту живе и зато су сами себе нападали, а браниоци ниси ни живели ту па су сад морали да узму те станове. Браво!

adam

pre 13 godina

A jel ovo prorocanstvo il procena??? " NIsta od Bosne"...kako god, tuzno je. Mantate taj narod da ste neki policari a biflate ovakve gluposti. Jer jedino sto iz ove situacije proizilazi je da stvarno od Bosne nema nista. Stanove cete vracati, to je ocigledno.

Jazavac

pre 13 godina

Ja hocu da mi plate za dusevni bol jer moje drzave Jugoslavije vise nema, a moj narod niko nije pitao. Hocu da mi plate za dusevni bol jer je povucena granica drzavna granica izemedju moje porodice od strane jednog nedemokratskog rezima gde nisam imao pravo glasa. Hocu da mi plate za dusevni bol jer me zovu agresorom iako sam napustio Bosnu prvog dana rata i ne daju mi da se vratim u svoj dom. Mislite o tome!