Srbija bez dopisa o azilu za Karića

Srbija nije zvanično obaveštena da je Bogoljub Karić dobio politički azil u Rusiji, izjavila je za B92 ministarka pravde Snežana Malović.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 26.07.2010.

17:13

Default images

Dnevnik “Blic” preneo je da Bogoljub Karić ne može da bude izručen Srbiji jer je zatražio i dobio politički azil u Rusiji.

Ni Karićev pravni zastupnik Zdenko Tomanović nije mogao da potvrdi niti da demantuje objavljenu informaciju.

Četiri godine pošto je pobegao iz Srbije, Bogoljub Karić dobio je politički azil u Rusiji, zbog čega ne može biti izručen Srbiji, piše “Blic”. Ta informacija, navodno, preneta je i Ministarstvu pravde krajem prošle nedelje, uz objašnjenje da je Karić zatražio azil u Rusiji koji mu je odboren.

Međutim, ministarka pravde Snežana Malović demantuje te informacije.

“Ministarstvo pravde nije obavešteno o tome da je Bogoljub Karić dobio azil, ali s tim u vezi uputićemo dopis Ruskoj Federaciji da nas obaveste, s obzirom da su se takvi navodi pojavili u nekim medijima”, objasnila je ona.

U ruskoj Federalnoj službi bezbednosti nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju informaciju da je Bogoljub Karić dobio politički azil u Rusiji.

"Takve vrste informacija ne komentarišemo. One su zaštićene zakonom", rečeno je agenciji Beta u ruskoj službi bezbednosti.

Niko od porodice Karić nije bio dostupan da potvrdi informaciju o azilu. Ni njihov pravni zastupnik Zdenko Tomanović nije upoznat sa odlukom Rusije.

”Ako je to tačno, onda je potvrđen već mnogo puta iznet stav da je politička motivacija bila razlog zbog čega je Bogoljub Karić ostao bez jedne dobre televizije, zbog čega je Bogoljub Karić ostao bez banke, bez mobilne telefonije, bez velikog dela svojih preduzeća, imovine, novca i slično”, navodi Tomanović.

“On je bio optužen, i još uvek je, za delo koje izvršeno pre 16 godina, i to aprila 1994, u vreme kada niko nije mogao po tadašnjem zakonu da odgovara za zloupotrebu službenog položaja izvršenu u preduzeću sa privatnom, odnosno mešovitim kapitalom“, kaže on.

Bogoljub Karić osumnjičen je da je državu Srbiju oštetio za oko 40 miliona evra. Karićima je stavljano na teret da su deo prihoda kompanije Mobtel prebacivali posredstvom preduzeća “Daki Internacional” na lične račune.

Na teret im se stavlja i da su preko “Astra banke” na Kipru omogućili devizne kredite bez garancija kiparskim preduzećima “Jusiko”, u vlasništvu Bogoljuba Karića.

S druge strane, on nastavlja poslovanje, pa je nedavno objavljeno da je njegova kompanija sklopila ugovor od 100 miliona evra za izgradnju stanova u Belorusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: