SAD:Bomba-delo međunarodne zavere?

Njujork -- Postavljanje bombe na njujorškom Tajms skveru delo je koordinirane zavere nekoliko osoba, koja ima međunarodnu pozadinu, prenosi dnevnik "Vašington post".

Izvor: Tanjug
Podeli

Američki zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, posle razgovora sa obaveštajcima, listu je rekao da ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje ukoliko se pokaže da su u akciji bili umešani faktori iz inostranstva. Zvaničnici Bele kuće su incident sada prvi put označili kao pokušaj terorizma, za razliku od ranijih formulacija da je reč o planiranom napadu.

"Za svakog ko bi posedovao materijal koji su oni imali u automobilu parkiranom na Tajms skveru rekao bih da namerava da počini terorističko delo", rekao je portparol Bele kuće Robert Gibs.

Zvaničnici, međutim, upozoravaju da čak i ako istraga ode u pravcu međunarodnih veza koje su napadači imali, pre nego ka domaćim akterima ili antivladinim organizacijama, to ne bi trebalo da znači da su u akciju bili umešani pripadnici Al Kaide ili sličnih terorističkih grupa, piše "Vašington post".

Njujorška policija je tokom dana ispitala vlasnika automobila u kome je pronađen eksploziv i načinila više video zapisa sa mesta incidenta, koji je u subotu doveo do evakuacije Tajms skvera, na kome se nalazilo više hiljada turista.

Istražitelji još pokušavaju da identifikuju muškarca u 40-im godinama koji je snimljen blizu vozila, a američki ministar pravde Erik Holder kazao je da će odgovorni za napad biti uhapšeni i da je policija u istrazi "načinila značajan napredak".

Pakistanski talibani juče su preuzeli odgovornost za postavljanje bombe, poručivši da je reč o osveti za ubistva dvojice lidera Al Kaide u Iraku, ali policijski zvaničnici kažu da za sada nema dokaza da su te tvrdnje tačne.

strana 1 od 967 idi na stranu