DIN otpušta 306 radnika

Duvanska industrija Niš, koja posluje u sastavu kompanije “Filip Moris”, najavila je danas da će 7. septembra otpustiti 306 radnika kao tehnološki višak.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2009.

17:28

Default images

Prema poslednjim podacima u Duvanskoj industriji u Nišu radi 910 ljudi, tako da će 7. septembra broj radnika u toj fabrici duvana biti smanjen skoro za trećinu. Najveći deo radnika koji će ostati bez posla ne radi u proizvodnji, već su iz pomoćnih službi, a prosečna otpremnina biće oko 1,5 miliona dinara po radniku, naveli su u DIN-u.

"Odluka o otpuštanju zaposlenih doneta je nakon detaljnih analiza poslovanja DIN-a i tržišnih prilika i bila je neophodna kako bi se obezbedila održiva budućnost fabrike u Nišu", navela je uprava.

Kako se navodi u saopštenju, “Filip Moris internešenel” u Srbiji, kroz dva ogranka, DIN u Nišu i “Filip Moris” Beograd, nakon tog otpuštanja, imaće ukupno 1.150 radnika.

Kompanija “Filip Moris” kupila je nišku fabriku duvana 2003. godine i od tada uložila više od 630 miliona evra u Srbiji.

Nako privatizacije, kroz program dobrovoljnog odlaska iz kompanije je otišlo 1.400 radnika, koji su u zavisnosti od dužine radnog staža dobili otpremnine u iznosu od 10.000 do 100.000 dolara.

Pre privatizacije DIN je imao oko 2.500 zaposlenih.

ASNS: Nije u potpunosti poštovan zakon

Sindikat duvanske privrede Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ocenio je danas da Duvanska industrija Niš nije u potpunosti poštovala Zakon o radu i Opšti kolektivni ugovor pri određivanju viška zaposlenih.

ASNS je pozvao sve u DIN-u koji smatraju da je njihovo otpuštanje nezakonito da se jave sindikatu kako bi dobili pravnu pomoć u sudskim postupcima protiv kompanije.

Predsednik Sindikata duvanske privrede ASNS Dejan Janićijević je na konferenciji za novinare u Nišu kazao da poslodavac nije sagledao socijalnu strukturu tehnološkog viška u DIN-u.

Janićijević, koji je i čelnik odbora ASNS u DIN-u, ocenio je da je takvo otpuštanje atak na Duvansku industriju Niš, pošto nije otpušten niko u ogranku kompanije u Beogradu.

"Nedopustivo je da bez posla ostaju oba bračna druga, samohrane majke ili radnik koji je jedini zaposlen u porodici. Nije poštovan Opšti kolektivni ugovor ni u pogledu invalida, tako da su od otpuštanja izuzeti samo invalidi prve, ali ne i druge i treće kategorije", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u određivanju tehnološkog viška bilo je i voluntarizma, jer su radnu sposobnost zaoposlenih ocenjivali isključivo neposredni rukovodioci, a oni su "umeli da budu krajnje subjektivni".

Sva tri sindikata u DIN su, inače, u zakonskom roku dostavili menadžmentu DIN-a ove i druge primedbe, kao i "predloge za bolje rešavanje viška radnika".

"Veoma zabrinjava što ništa od tih predloga nije usvojeno, tako radnicima ostaju samo sudski procesi", ocenio je Janićijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: