Nastavak suđenja za zločin u Lovasu

U nastavku suđenja optuženima za zločin u Lovasu, svedok je naveo da su meštane najviše maltretirali i ubijali pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni".

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2009.

17:50

Default images

Svedok Stjepan Peulić je rekao da je bio među meštanima Lovasa hrvatske nacionalnosti koji su tokom oktobra 1991. godine bili maltretirani i zatvarani u prostorije mesne zadruge a zatim odvedeni na minsko polje.

On je posvedočio da su ih najviše maltertirali pripadnici paravojne foramcije "Dušan Silni", a da prvooptuženog Ljubana Devetaka, koji je bio na čelu zadruge i lokalne vlasti, poznaje iz školskih dana.

Svedok je detaljno opisao stradanje svojih sunarodnika na polju deteline koje je bilo pod minama, navodeći da je i sam nagazio na jednu minu.

"Ujutru su nas odveli na polje, gde su u dva reda bile postavljene potezne mine, terali su nas da se držimo za ruke i krenemo preko polja. Ja sam nagazio na 'paštetu'", rekao je on navodeći da je nakon ranjavanja sa ostalih desetak povređenih prevezen u Šid.

Za zločin u Lovasu optuženo je 14 osoba, od kojih su četvorica bili pripadnici lokalne vlasti u Lovasu, četvorica pripadnici tadašnje JNA, a šestorica pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni".

Oni se po optužnici terete da su tokom napada na Lovas 10. oktobra 1991. godine ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Prema navodima optužnice, oni su 18. oktobra načinili živi štit od civila i naterali ih da koračaju kroz minsko polje. Tada su poginule 22 osobe, a u istom periodu u sporadičnim incidentima stradala su još tri civila.

Suđenje se nastavlja sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: