Redžepi: Skupština Srba ilegalna

Predsednik južnog dela Kosovske Mitrovice Bajram Redžepi kaže da je novoosnovana Skupština zajednice srpskih opština Kosova i Metohije ilegalna i nema pravnu vrednost.

Izvor: FoNet, Tanjug

Ponedeljak, 30.06.2008.

13:07

Default images

"Skupština opštine ocenjuje da je stvaranje skupštine od strane Srba ilegalno, kao što su bili izbori koji su u maju održani, kao i pobednici tih izbora", rekao je danas Redžepi na sastanku opštinskog Komiteta za bezbednost u Mitrovici, preneli su prištinski mediji.

Redžepi je kazao da su srpsku skupštinu na Kosovu i Metohiji formirale samo dve političke partije i da ona nema nikakav legitimitet.

On je naveo da tu skupštinu "ne prihvata čak ni jedan značajan deo srpskih lidera i stanovnika Kosova, što pokazuje da je deo Srba počeo da shvata novu realnost".

Redžepi je kritikovao portparola UNMIK-a Đorđija Kakuka što u izjavama za medije o Skupštini zajednice srpskih opština Kosova i Metohije nije izrazio jasan stav o tom pitanju, bez obzira što je, kako je naveo, mnogo ranije rukovodstvo UNMIK-a zauzelo stav da su strukture proistekle iz majskih izbora nelegalne.

"Ova konfuzija zvaničnika UNMIK-a u Mitrovici pokazuje da njihovo rukovodstvo sarađuje sa paralelnim srpskim strukturama i sa pobednicima majskih izbora, što je dovelo do toga da je UNMIK izgubio svoj kredibilitet", rekao je Redžepi.

On se zahvalio Albancima na, kako je kazao, hladnokrvnosti pokazanoj proteklih dana iako su "događaji vodili ka napetosti situacije".

"UNMIK tiho legalizuje paralelne strukture"

UNMIK nudi albanskim opštinskim zvaničnicima da se sastanu sa predstavnicima srpskih paralelnih struktura i pored toga što je ponavljao da su predstavnici izabrani na izborima koje je organizovala Srbija 11. maja ilegalni i na taj način ih "tiho legalizuje", piše Koha ditore.

"Ponudu za saradnju dveju strana, samo nedelju dana posle stupanja na snagu Ustava, dao je međunarodni administrator opštine Leposavić Monučer Marcbanian”, prenosi dnevnik.

Marcbanian je pozvao predstavnika kancelarije opštine Leposavića Hakija Imerija da se sastane sa novoizabranim srpskim predstavnikom te opštine Vladimirom Ratkovićem.

Taj poziv je listu Koha ditore" potvrdio Imeri, koji je objasnio da je saradnju sa predstavnicima srpskih paralelnih struktura predložio Marcabian tokom sastanka na kojem je razgovarano o budžetu opštine.

Imeri je dodao da je odbio zahtev međunarodnog administratora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

4 h

Podeli: