Završeni protesti u Banjaluci

Banjaluka, Trebinje -- Protesti srednjoškolaca u Banjaluci završeni su nakon što policija nije dopustila demonstrantima da prođu prema zgradi Vlade RS.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Preko puta Vlade nalaze se nemački i francuski konzulat. Stotinak mladih ljudi prethodno je uspelo je da se probije do zgrade američkog konzulata u Banjaluci, kog su zasuli kamenicama, posle čega je policija ispalila suzavac. Nekoliko stotina mladih, predvođeni navijačima fudbalskog kluba Borac, okupilo se u znak protesta povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Demonstranti su u Gospodskoj ulici u Banjaluci razbili staklo na jednoj od zlatara, a u starom zanatskom centru kamenicama su gađali jednu od buregdžinica.

Specijalna policija uhvatila je nekoliko mladića u starom zanatskom centru.

Kako se saznaje, tokom današnjih nereda povređeno je nekoliko policajaca i demonstranata.

Portparolka Doma zdravlja u Banjaluci Dušica Stanković izjavila je da su se u hitnu pomoć u Banjaluci javila tri povređena policajca.

Ona je precizirala da su dva policajca pogođena kamenom u glavu, dok je trećem povređena šaka i svi su prebačeni na Hiruršku kliniku.

Povređeno je i nekoliko demonstranata, a nekoliko ih je i privedeno, mada policija još nije zvanično saopštila broj uhapšenih.

Tokom protesta skandirano je "Kosovo je srce Srbije" i nošene su srpske zastave.

U Banjaluci su tokom celog dana pojačane mere bezbednosti oko konzularnih predstavništava zapadnih zemalja i Vlade RS, u kojoj su se danas sa premijerom RS Miloradom Dodikom sastali nemački i britanski ambasadori Mihail Šmnuk i Metju Rajkroft.

Trebinje: Protest bez incidenata

Nekoliko stotina stanovnika Trebinja, većinom srednjoškolaca i studenata, protestovalo je danas zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Učesnici protesta u hercegovačkom gradu, na kojem nije zabeležen ni najmanji incident, uzvikivali su "Kosovo je Srbija" i "Kosovo je srce Srbije".

Protest je počeo na centralnom gradskom trgu, a tokom šetnje glavnim gradskim ulicama, mladim Trebinjcima pridružio se veći broj stanovnika tog grada.

Info

strana 1 od 615 idi na stranu