Važnost suočavanja s prošlošću

Suočavanje s prošlošću jeste uslov ostvarenja evropskih vrednosti, ocenili učesnici okruglog stola "Srbija sa ili bez budućnosti".

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2008.

16:44

Default images

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da poslanici Skupštine Srbije često sa skupštinske govornice napadaju pravosuđe i, rugajući se žrtvama, relativizuju zločin, umesto da ga štite, kao instituciju sistema.

"Mogu da shvatim da nam prete kriminalci, ali nikako ne mogu da objasnim odakle pravo politici da to radi. Ili postoji strah od odgovornosti za događaje nesrećnih '90-ih", rekao je Vukčević.

On je dodao da je "vreme kada su poslanici koji su najgrlatiji u vređanju i pretnjama bili na vlasti, obeleženo grobovima i suzama" i upitao zašto do 2000. godine nije procesuiran nijedan zločin nad Srbima, niti žrtvama drugih nacionalnosti.

Ocenivši da nekažnjavanje zločina ohrabruje zločince, Vukčević je rekao da bi zločin u Srebrenici bio izbegnut da su procesuirani raniji zločini u Zvorniku i u Bratuncu.

Predsednik Okružnog suda Siniša Važić rekao je da se ne sme desiti da ratni zločini ostanu neotkriveni, a počinioci ne budu izvedeni pred lice pravde, jer će odgovornost za to biti preneta na buduće generacije.

Dekan Pravnog fakulteta Union u Novom Sadu Vladimir Vodinelić ocenio da je Srbija zemlja "pravno nesavladane prošlosti" i ukazao na nedostatke pojedinih zakona, kao i izostanak njihove primene.

"Zakon o lustraciji je najmrtviji od svih mrtvih zakona koji formalno i dalje važi, a to je važan proces u savladavanju prošlosti", rekao je Vodinelić i ocenio da bi glasači danas, da je taj zakon sproveden, imali pravu ocenu da li je neki od predsedničkih kandidata u prošlosti kršio ljudska prava.

Bivši sudija Ustavnog suda Momčilo Grubač podsetio je da se ove godine navršava 10 godina od usvajanja "zloglasnih" zakona - o Univerzitetu, informisanju i drugih, koje je tadašnji režim donosio zarad opstanka na vlasti.

Ti zakoni bili su opasni i pretili su da unište civilzacijsku budućnost srpskog naroda i države, ocenio je Grubač i dodao da je u prevazilaženju rđave prošlosti najvažnije da se ona ne zaboravlja.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće rekla je da je za dve godine zakona o informisanju koji je donet u vreme kada je resorno ministarstvo vodila Srpska radikalna stranka, medijima naplaćeno više od 45 kazni, od kojih nijedna nije bila niža od 200.000 dinara.

"Neću reći da je SRS tvorac svega toga, ali je pristala da bude izvršilac i učesnik monstruoznog režima Slobodana Miloševića", rekla je predsednica NUNS-a i dodala da je "duboko zabrinuta, jer ne vidi da u slučaju ponovnog dolaska na vlast neće ponoviti to isto.

Okrugli sto na kome je bilo više od 20 učesnika iz različitih oblasti organizovali su Centar za tranzicione procese, Centar za investicije i preduzetništvo, Centar za nenasilnu akciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: