"Tela Srba nađena u Gospiću"

Svedok: Hrvatska vojska iz sela Divoselo u Medačkom džepu odvela ljude, čija su tela kasnije pronađena u septičkoj jami u Gospiću.

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2008.

20:52

Default images

To je izjavio na današnjem suđenju hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku, koje se vodi u zagrebačkom županijskom sudu, jedan od zaštićenih svedoka.

Današnji svedok skrivao se, ranjen, u okolini sela nakon što je u njega ušla Hrvatska vojska, a s mesta gde se skrivao video je, kako je izjavio, da vojnici odvode Milana Jovića i njegovu suprugu Anđu, čija su tela kasnije nađena u septičkoj jami u Gospiću, i nakon nekoliko godina, razmenjena.

Skrivajući se 150 metara od svoje kuće, svedok je gledao vojnike koji odvoze stoku, miniraju nove kuće i pale stare i naglasio da je najviše štete počinjeno prilikom povlačenja, a ne prilikom zauzimanja sela u Medačkom džepu.

Za vreme akcije, koja je započela artiljerijskom paljbom 9. septembra 1993. u šest sati ujutro, u Divoselu je živelo pet-šest porodica i desetak samaca, a srpske vojske nije bilo.

Iako su u kućama imali lako naoružanje, većina stanovništva je, s prvim pucnjima, pobegla u šumu, među njima i svedok koji je, nakon 13 dana, uspeo da dođe do srpske teritorije.

U međuvremenu je bio ranjen i zarobljen, a hrvatski vojnici su njega i njegovog prijatelja, s kojim se skrivao, maltretirali i tukli. Iako ranjen, uspeo je da se spase jer je pao u jamu kad ga je vojnik kundakom udario u glavu.

Kako je rekao, njegov komšija Grujo Pajić nije bio te sreće, pa su mu telo, nakon razmene, identifikovali u Korenici.

Norčev advokat Željko Olujić požalio se da je svedok u iskazu haškim istražiocima koristio termin "ustaše", što je ocenio kao mržnju prema Hrvatima.

Svedok je to demantovao, istakavši da je odrastao među ljudima koji su stradali u Drugom svetskom ratu, ali da ne mrzi hrvatski narod.

Svedokov iskaz komentarisao je i Norac, koji je tvrdio da je u selu bilo više vojske i da su imali topove i minobacače.

Ademi i Norac se po komandnoj odgovornosti terete za ubistvo 28 civila i mučenje i ubistvo pet zarobljenika, kao i za uništenje više stotina objekata u selima u kojima danas živi 10 ljudi, dok je pre ratnih zbivanja devedesetih živelo 400.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: