Lilić: Mržnja kao kažnjivo delo

Beograd -- Stevan Lilić kaže da se govor mržnje u Srbiji više shvata kao oblik vulgarnosti, a ne kao opasno i kažnjivo delo.

Izvor: FoNet
Podeli

"U Srbiji govor mržnje više razumemo kao oblik vulgarnosti, a ne kao oblik opasnog kažnjivog dela, koje je kao takvo ušlo u savremenu pravnu praksu", izjavio je Lilić koji je predsednik udruženja Pravnici za ljudska prava. On je rekao da je obaveza države da kažnjava to delo.

Tokom javne rasprave "Govor mržnje - zločin mržnje", koju je na Pravnom fakultetu organizovalo udruženje Pravnici za ljudska prava, govoreći o stanju u pravosuđu, rekao da je izuzetno nizak nivo poverenja građana u sudstvo, ali da je dobro što se o tome raspravlja u javnosti.

Zastarelost se kod nas ne koristi kao instrument pravde, već protiv pravde, što se može videti u slučajevima sveštenika Srpske pravoslavne crkve Pahomija i Ilariona, optuženih za pedofiliju, rekao je Lilić.

On je izjavio da bi parlament trebalo da odlučuje o predlogu Zakona o Ustavnom sudu, koji predviđa mogućnost žalbe, posebno kada suđenje traje previše dugo.

strana 1 od 84 idi na stranu