ETA: Borba i nasilnim sredstvima

ETA je danas saopštila da je odlučna da nastavi borbu za otcepljenje Baskije od Španije političkim ili nasilnim sredstvima.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2007.

16:51

Default images

Baskijska separatistička organizacija ETA je, međutim, istakla da je spremna da obnovi primirje ako političko rešenje bude pronađeno i da za nju postoje samo dva puta napretka - politički pregovori koji vode samoopredeljenju ili nastavak borbe, navedeno je u saopštenju, koje je prenela agencija AP.

"Narodni odgovor, ulične borbe i mobilizacija su od izuzetnog značaja", navedeno je u saopštenju, koje je danas objavio list "Zutabe" koji baskijski separatisti često koriste kao sredstvo oglašavanja.

"Za ETA će politički uslovi za obnovu pregovaračkog procesa i opredeljenosti za primirje biti stvoreni tek kada partije postignu odlučan politički dogovor", istakli su baskijski separatisti.

Prema njihovom mišljenju, španska vlada, koju vodi Hose Luis Rodriges Sapatero, nije pokazalo nikakvu volju da se dostignu "minimalni uslovi" za sporazumno rešenje baskijskog pitanja, zbog čega su Baskijci pozvani da se "bore i usredsrede na put stvaranja baskijske države".

ETA se od šezdesetih godina prošlog veka bori za nezavisnost baskijske teritorije koja pokriva područje od severoistoka Španije do jugozapada Francuske i smatra se odgovornom za smrt 800 ljudi.

Mirovni proces je propao pošto je ETA u junu prekršila primirje sa španskom vladom, postignuto 15 meseci ranije i obnovila napade 24. avgusta, kada su dva policajca lakše povređena u snažnoj eksploziji ispred policijske stanice u Durangu, na severu Španije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: