Grčka kritikovala odluku Skoplja

Ministarka spoljnih poslova Grčke kritikovala odluku Vlade Makedonije da aerodromu u Skoplju da ime Aleksandar Veliki.

Izvor: B92

Petak, 29.12.2006.

07:51

Default images

Dora Bakojani je saopštila da je Aleksandar Veliki vodeća ličnost svetskog dometa, koja je, prenoseći grčku civilizaciju u sav tada poznati svet, kao grčki vojskovođa, postavljala temelje istorije. U Makedoniji su juče naveli da ta ličnost nije ničije vlasništvo i da se ime Aleksandra koristi u mnogim državama.

"Skoplje današnjom izjavom još jednom traži lažna uporišta u prošlosti. Istorija posle 2.000 godina ne može da se promeni niti da se ustupi", navodi ministarka.

Bakojanijeva dodaje da takvo ponašanje Skoplja nema nikakve veze sa obavezama vođenja dobrosusedskih odnosa koji proističu iz međusporazuma i iz obaveza prema Evropskoj uniji, niti je to ponašanje u službi evroatlantskih očekivanja Skoplja.

Međusporazumom iz 1995. uspostavljeni su diplomatski odnosi Atine i Skoplja na najnižem nivou, nivou predstavničkih kancelarija, i utvrđeno je da oni budu unapređeni u pune diplomatske odnose kada dve zemlje reše spor oko naziva Makedonije, na koji Grčka polaže pravo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: