Kosovo - bolja energetska situacija

Nakon jučerašnjeg drastičnog pogoršanja, zbog izlivanja reke Sitnice, energetska situacija na Kosovu je danas poboljšana.

Izvor: B92, Beta

Petak, 24.02.2006.

10:30

Default images

Situacija je poboljšana aktiviranjem blokova 1 i 5 termoelektrane Kosovo A, tvdre u KEK-u. Predstavnik Kosovske elektroenergetske korporacije Paljok Berišaj kaže da blokovi elektrane A proizvode 150 megavata časova struje, hidroelektrana Gazivoda oko 30, dok je uvoz veći od 350 megavata časova, čime se obezbeđuje snabdevanje električnom energijom potrošača bez većih problema.

Korporacija raspolaže sa 500 megavata struje po satu, a trenutna potražnja je oko 700 megavata. Puštanje u rad termoelektrane Kosovo B biće nadoknađen deo potražnje, a ostatak će biti pokriven uvozom električne energije. Ekipe stručnjaka intenzivno rade na aktiviranju jednog bloka elektrane Kosovo B, što bi uticalo na smanjenje potreba za uvozom i obezbedilo mnogo bolje snabdevanje električnom energijom.

Premijer Kosova Bajram Kosumi rekao je, posle posete Termoelektrani Kosovo B, da je dobio obećanja da će tokom večeri početi proizvodnja struje u bloku B1 te elektrane. "Voda se danas povukla i KEK se polako vraća sebi. Stručnjaci KEK-a procenjuju štetu koja je nastala juče usled izlivanja reke Sitnice na površinski kop i prerađivačke kapacitete KEK-a", rekao je Kosumi.

Kosumi i šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen su, posle posete TE Kosovo B, ocenili da je, iako teška, situacija u Kosovskoj elektronergetskoj korporaciji pod kontrolom.

Manje restrikcija

Prema rečima Berišaja, veliki problem u snabdevanju strujom predstavlja odbijanje stanovnika srpskih naselja na Kosovu da potpišu pojedinačne ugovore sa KEK-om i počnu da plaćaju račune za utrošenu električnu energiju.

Berišaj takođe napominje i da je jedan od razloga lošeg snabdevanja strujom i taj što EPS ne dozvoljava da se preko njenog eletro-sistema obavlja uvoz struje, pod izgovorm da nema slobodnih kapaciteta. On kaže da su se sve zemlje regiona obavezale Atinskim sporazumom da međusobno sarađuju, ali da EPS nije ispoštovao takav dogovor.

Restrikcija električne energije na Kosovu je manja u odnosu na jučerašnji dan. Potrošači iz grupe A nemaju restrikcije, grupa B - četiri sata ima struje, dva je nema, dok je kod grupe C obrnuto - četiri sata bez i dva sa strujom. 

Problem predstavlja i to što su pojedina sela ostala i bez vode, jer se snabdevanje obavlja preko hidrofora koji koriste električno napajanje. U Gračanici i okolnim mestima struje nije bilo skoro 24 sata. U KEK-u kaže da je taj deo Kosova ostao bez struje zbog preopterećenja mreže i kvara na trafou.

Nakon sinoćnjeg isključenja centrale Kosovo B zbog velikih poplava koje su zahvatile ugljenokop kod Obilića, danas je zapretio energetski kolaps. Juče je naime reka Sitnica probila branu staru 120 godina i poplavila skladište termoelektrane Kosovo B, tako da to postrojenje nije više moglo da proizvodi stuju. Zbog novonastale situacije u Kosovskoj energetskoj korporaciji kažu da su morali sa primenom višesatnih restrikcija, tako da u Gračanici i okolnim mestima struje nema već 20 sati.

UNMIK prihvatio ponudu Srbije

KEK problem struje namerava da reši uvozom. Potpisani su ugovori sa češkom kompanijom Espada i srpskom kompanijom EFT o uvozu 90 megavata časova struje. U planu je i potpisivanje novog ugovora sa EFT o kupovini dodatnih 200 megavata časova. Srpsko Ministarstvo energetike je planiralo još pre mesec dana da, kao pomoć Srbima na Kosovu, isporuči 50 megavata časova struje. Kosovsko ministarstvo je odbilo zahtev, jer smatra da je upravo i Srbija kriva za energetsko stanje na Kosovu jer ne dozvoljava kosovskim institucijama uvoz električne energije preko srpskog energetskog sistema.

A UNMIK je prihvatio ponudu Beograda da kosovskim potrošacima u narednih mesec dana Elektroprivreda Srbije isporuči 50 miliona kilovat sati struje.

Da je ponuda prihvaćena za B92 je potvrdio predstavnik Ministarstva za rudarstvo i energetiku Srbije Željko Martinović. On je naveo da je u Ministarstvo stiglo pismo šefa Odeljenja UNMIK-a za ekonomiju i razvoj Joakima Rikera, u kome obaveštava da prihvata isporuku struje EPS-a: "Ono što je najvažnije u ovom trenutku je da je Ministarstvo rudarstva odmah obavestilo Elektroprivredu Srbije da se što hitnije učini sve kako bi električna energija krenula prema Kosovu i Metohiji. Posebno nas raduje i to što je u tom pismu gospodina Rikera jasno precizirano da će električnu energiju dobijati i srpske enklave, odnosno kako je on naveo u svom pismu, i sektor C, odnosno grupa C potrošača, koja podrazumeva najveći deo srpskih enklava."

Martinović se nada da će isporuka struje iz Srbije potrošačima na Kosovu krenuti vrlo brzo. Vlada Srbije je zbog učestalih restrikcija struje na Kosovu tokom ove zime početkom godine ponudila humanitarnu isporuku struje potrošačima na Kosovu, što je UNMIK u više navrata odbijao.

A Upravni odbor Elektroprivrede Srbije doneće tokom dana odluku kada će početi sa isporukom električne energije Kosovu, rečeno je agenciji Beta u toj kompaniji. U EPS-u su kazali da će dinamika isporuke zavisiti isključivo od potreba tamošnjeg elektroenergetskog sistema.

Šef Ekonomskog tima za jug Srbije i Kosovo i Metohiju, Nenad Popović, smatra veoma važnom i korisnom odluku UNMIK-a i nada se da će UNMIK ubrzati proceduru, jer je srpska strana saopštila da isporuka može da počne već danas.

Popović kaže da je nejasno zašto je UNMIK prethodnih meseci i početkom februara odbijao ponude i napore Vlade u Beogradu da se reši problem snabdevanja strujom Srba i ostalog stanovništva Kosova. Popović podseća da će u svojim kontaktima sa civilnom misijom u Prištini insistirati da Kosovska elektroenergetska korporacija unapredi menadžment sistema, posebno u proizvodnji struje, koja ne dostiže ni 30 odsto nekadašnjeg nivoa.

Sitnica preti poplavljivanjem naselja

Reka Sitnica, koja je proteklih dana nadošla izliva se i domaćinstva u srpskim selima u opštini Lipljan nalaze se u opasnosti da budu poplavljena.

Najugroženiji je srpski deo Lipljana, Novo naselje, i sela Skulanovo i Radevo, gde je voda od jutros prodrla u kuće“, potvrdio je Međunarodnom pres centru Koordinacionog centra u Kosovskoj Mitrovici potpredsednik Skupštine opštine Lipljan Borivoje Vignjević. On je dodao da je obavestio opštinske službe i da će tokom dana nastaviti da prati situaciju kako bi se ugroženim domaćinstvima pomoglo.

Izlivanjem reke Sitnice ugrožena su i domaćinstva u selima Plemetina, Prilužje i Velika Reka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: