Ahmadinedžad: Holokaust je mit

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad kaže da je holokaust mit.

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 14.12.2005.

10:43

Default images

Ahmedinedžad je ponovio stavove koji su izazvali oštre kritike u svetu i osudu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. "Izmislili su legendu o masakru Jevreja i drže do nje više nego do Boga, vere i proroka. Ako neko u njihovim zemljama osporava Boga, ne zamera mu se ništa, ali ako neko negira mit o masakru Jevreja, cionistički razglasi i vlade u službi cionizma počinju da urlaju", rekao je Ahmadinedžad na javnom skupu u gradu Zahedanu.

Ahmedinedžad je ponovio da jevrejska država treba da se preseli u Evropu, SAD ili Kanadu. "Ako zaista kažete da ste masakrirali i spalili šest miliona Jevreja tokom Drugog svetskog rata, ako ste vi počinili taj masakr, zašto Palestinci da plaćaju njegovu cenu? Zašto ste pod izgovorom tog masakra došli u srce Palestine i islamskog sveta i zašto stvarati jedan cionistički, veštački režim", upitao je Ahmadinedžad zapadne zemlje. "Predlažemo de zemlje u Evropi, SAD, u Kanadi ili na Aljaski bude dat Jevrejima, da naprave svoju državu", kaže predsednik Irana.

"Ako se vaša civilizacija sastoji od nepravednih dela, ugnjetavanja i siromaštva za veći deo planete, da bi vaši ljudi imali blagostanje, onda mi kličemo iz sveg glasa da mrzimo vašu krhku civilizaciju", rekao je Ahmadinedžad.

Predsednik Irana je u oktobru izjavio da jevrejska država treba da bude izbrisana sa karte, a prošlog četvrtka je osporio realnost holokausta, predložio Nemačkoj i Austriji da osnuju izraelsku državu na svojoj teritoriji i Izrael nazvao tumorom.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u dva navrata je osudio Ahmedinedžadove izjave.

Štanmajer: Šokantna izjava

Mit?
Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štanmajer je rekao da je neprihvatljiva i šokantna izjava iranskog predsednika da je Holokaust mit i da će njegova vlada uputiti protest iranskoj ambasadi o jasnom neslaganju s takvim stavom.

Takav stav ima težinu za međusobne odnose i šanse za pregovore o takozvanom nuklearnom dosijeu, odnosno iranskom nuklernom programu, rekao je nemački šef diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: