Pronađeni naslednici Obrenovića

Beograd --

Izvor: B92 Srbija
Podeli

Opštinski sud u Gornjem Milanovcu utvrdio je posle, da potomci dinastije Obrenović žive u Brusnici kod Gornjeg Milanovca.

Opštinski sud u Gornjem Milanovcu utvrdio je posle višegodišnje rasprave potomke dinastije Obrenović, koji potiču iz Brusnice kod Gornjeg Milanovca. Reč je o braći Srboljubu i Slobodanu Jakovljeviću. Jedan od njih – Slobodan tvrdi da su dokazi o direktnoj vezi sa Obrenovićima validni, kao i da će uskoro oni doneti odluku na koji način će od francuskog suda tražiti da ispoštuje testament kraljice Natalije. Istoričari, medjutim, objašnjavaju da braća Jakovljević neće moći ništa da naslede.

Srboljub i Slobodan Jakovljević, poreklom iz Brusnice kod Gornjeg Milanovca, direktni su potomci Jakova Obrenovića, koji je bio brat vojvode Milana, a polubrat po majci kneza Miloša Obrenovića. Na osnovu odluke suda Jakovljevići su stekli nasledna prava koja se tiču pokretanja izvršenja testamenta kraljice Natalije Obrenović nad njenom imovinom u Francuskoj.

Slobodan Jakovljević objašnjava za B92 da je proces utvrdjivanja povezanosti sa Obrenovićima započeo 1996. godine. Slobodan kaže i da je svaki stepen porodičnog stabla od njih dvojice do Jakova dokumentovano dokazan. Na pitanje koji je sledeći korak, Jakovljević odgovara: "Naredni je korak naša odluka kojim ćemo putem da idemo na francuski sud. Postoje dva puta, preko naših državnih organa i postoji direktan, preko francuskog advokata, da istaknemo svoja potraživanja povodom zaostavštine kraljice Natalije Obrenović".

Jakovljević navodi i da je njima odluka suda značajna ne samo zbog testamenta i nasledstva: "Imam nameru da osnujemo fondaciju koja bi bila profitabilna, istorijsko-obrazovnog i naučnog tipa. Očekujemo i ja i moj brat više nekih realizacija i vraćanja značaja porodici Obrenović, nego što je to materijalna strana realizacije zaostavštine".

Istoričar Predrag Marković ocenjuje u izjavi za B92 da tek utvrdjeni potomci Obrenovića ne bi mogli ništa da naslede: "Monarhije su, uglavnom, u Evropi zasnovane na principu primogeniture, znači na principu nasleđivanja po starosti, najstariji sin nasleđuje sve, osim ako se ne desi nešto vanredno. Oni nisu Miloševi potomci, nego potomci bočne grane, tako da je ta priča više kuriozitet, nego što ima bilo kakvu ozbiljnu osnovu".

 Obrenovići su imali pet vladara i bili na čelu Srbije ukupno 72 godine. Poslednji Obrenović, kralj Aleksandar, ubijen je u prevratu 1903. godine i nije imao potomaka. Njegova majka kraljica Natalija je u Francuskoj ostavila testament po kojem deo nasledstva dobijaju potomci dinastije Obrenovića. Do sada to nije bilo moguće jer potomci nisu bili utvrdjeni sudskim putem.

Politika

Srušene biste u Smederevu

Biste dva narodna heroja iz drugog svetskog rata srušene su noćas u centru Smedereva, ispred zgrade opštine i policije. Policija još uvek traga za počiniocima, a

Društvo četvrtak 30.09. 16:17 Komentara: 1

Svedočio Milorad Ulemek

Na suđenju optuženima za ubistvo Boška Buhe u četvrtak se pojavio Milorad Ulemek u svojstvu svedoka. Ulemek je izjavio da su on i vođa zemunskog klana Dušan Spasojević

Društvo četvrtak 30.09. 15:17 Komentara: 12

Sistem 48 u Inđiji

Modernizacija opštinske uprave jedan je od najvažnijih zadataka lokalnih organa vlasti u Srbiji. Modernizacija lokalne administracije u opštini Inđija daleko je

Društvo četvrtak 30.09. 14:57 Komentara: 3
strana 1 od 152 idi na stranu