Prihvaćen sporazum sa Babićem

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2004.

12:47

Default images

Dan posle potvrdnog izjašnjavanja o krivici, bivši premijer i predsednik Republike Srpske Krajine Milan Babić ponovo se pojavio u sudnici Haškog tribunala. Kako za B92 javlja specijalni izveštač Ljubica Gojgić, rasprava je zakazana kako bi Sudsko veće saopštilo da prihvata sporazum Babića i Tužilaštva o priznanju krivice, što nije moglo da potvrdi posle rasprave u utorak. Sudsko veće je konstatovalo da je Babić dobrovoljno priznao krivicu za progon ne-Srba u Hrvatskoj kao zločin protiv čovečnosti i da se složio s navodima Tužilaštva da je bio saučesnik u tzv. zajedničkom zločinačkom poduhvatu srpskih političara, a  čiji je cilj bilo etničko čišćenje RSK. Predsedavajući sudija Alfons Ori saopštio je da će rasprava o izricanju kazne Babiću biti održana 1. i 2. aprila. Tužilaštvo i Odbrana su najavili da će na toj raspravi, čiji je cilj da dodatnim informacijama bude pomognuto sudu u određivanju visine kazne, biti izvedena dva zajednička svedoka. Jedan će govoriti o žrtvama rata u Hrvatskoj, a drugi je istražilac Tužilaštva, koji je "radio s Babićem". Osim toga, Odbrana je najavila da će sama izvesti i neke dodatne svedoke, ali nije precizirano o čemu će oni govoriti.

Sudsko veće je odbilo prvu verziju sporazuma Tužilaštva i Babića o priznanju krivice, jer je smatralo da je Babićeva odgovornost za počinjene zločine u sporazumu opisana u blažoj formi od one date u optužnici. Sudije nisu prihvatile ocenu da je u događajima u Krajini Babić bio samo "pomagač". Sporazum je potom izmenjen, Babić je priznao da je bio "saučesnik" u zločinima navedenim u optužnici, ali su sudije i u utorak postavljale brojna pitanja o Babićevim tvrdnjama da je blisko sarađivao s Milanom Martićem, recimo, a da istovremeno nije delio njegova ubeđenja i "kriminalne namere".

Babić je kao istinite prihvatio navode Tužilaštva o učešću Jugoslovenske narodne armije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Državne bezbednosti Srbije, Srpske demokratske stranke Krajine i lokalne policije u "paralelnoj strukturi vlasti" u Krajini, koja je odgovorna za zločine počinjene nad ne-Srbima, a na čijem je čelu, misli se na "paralelne strukture vlasti", uz podršku Slobodana Miloševića, bio Martić. Tužilaštvo je, prema sporazumu, odustalo od ostalih optužbi protiv Babića, koje su ga teretile za ubistvo, nehumana postupanja i razaranja kuća i ustanova kulture i religije, a Sudsko veće je predložilo da Babiću bude određena kazna ne duža od 11 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: