Krivične prijave protiv 45 osoba

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2003.

09:40

Default images

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije podnelo je Okružnom tužilaštvu krivične prijave protiv 45 osoba osumnjičenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i za krivično delo terorizma i udruživanja radi neprijateljske delatnosti. Ministar policije Dušan Mihajlović rekao je da su krivične prijave, pored ostalih, podnete protiv Milorada Lukovića Legije, Dušana Spasojevića Šiptara, Zvezdana Jovanovića, Vojislava Šešelja, Borislava Mikelića, Ace Tomića, Radeta Bulatovića, Ljubiše Buhe Čumeta i novinara Gradiše Katića. Mihajlović je rekao da su vođe "Zemunskog klana" planirale i ubistvo Gorana Svilanovića, Čedomira Jovanovića i Vladimira Popovića.

Advokat Biljana Kovačević Vučo, predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava, ocenjujući podnošenje prijava, podseća da je sada na specijalnom tužiocu da odluči o podizanju optužnica. Ona u izjavi za B92 kaže da su navodi iz prijave MUP očekivani. "To su najteža krivična dela, dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti države, kvalifikovana tim težim posledicama. Ovde se ne radi o običnom ubistvu, nego ubistvu s namerom ugrožavanja ustavnog poretka i ustavnog uređenja, što je obeležje krivičnog dela terorizma, u ovom slučaju su to takozvana politička krivična dela protiv ustavnog uređenja i policijska istraga je išla u tom pravcu. Podizanje tih krivičnih prijava opravdava tu policijsku istragu", kaže ona.

MUP je podneo krivičnu prijavu i protiv Slobodana Miloševića i pet bivših pripadnika Državne bezbednosti zbog sumnje da su organizovali, odnosno izvršili atentat na lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića 2000. u Budvi. Krivičnom prijavom obuhvaćen je i bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković zbog sumnje da je pomogao izvršiocima atentata. U izjavi za B92 Drašković kaže da je prijava selektivna, jer nije obuhvatila neke ključne ljude odgovorne za atentat. "Neshvatljivo je da prijavom nije obuhvaćen Vladimir Jovanović Japanac, čiji su stan u Budvi koristili atentatori, u stanu je pronađena oprema, a pored stana i pištolj iz kog je pucano. U prijavi nema ni Ljubiše Buhe, koji je tada bio šef jedinstvenog surčinsko-zemunskog klana. U prijavi nema ni braće Lovrić", rekao je Drašković. On kaže da prijava nije obuhvatila ni ljude iz crnogorskog pravosuđa i DB, koji su tesno sarađivali s DB Srbije, i koji su, uprkos dokazima, obustavili istragu.

Biljana Kovačević Vučo se nada da će sud razmotriti Draškovićeve navode. "Mislim da je veoma značajno to što je Drašković rekao zato što je on bio meta tog napada, trebalo bi očekivati podizanje prijava i protiv lica koje je on pomenuo i da podizanjem prijava protiv glavnih ljudi nije još sve završeno. Njegovo ukazivanje na neke izvršioce policija ozbiljno treba da razmotri i nadam se da će to biti urađeno", rekla je Biljana Kovačević Vučo.

Ministar pravde u Vladi Srbije Vladan Batić izjavio je da u istrazi organizovanog kriminala ima i desetak svedoka-saradnika koji bi trebalo da pomognu u rasvetljavanju mnogih krivičnih dela iz te sfere. Batić je za RTS rekao da očekuje da će takvih svedoka biti i više i da bi za njihova krivična dela mogle biti umanjene ili oprošćene kazne. Batić je dodao da su svedoci-saradnici, prema republičkom zakonu, članovi organizovanih kriminalnih grupa i izvršioci određenih krivičnih dela, dok termin "zaštićen svedok", koji se odnosi na građane koji nisu kriminalci, ne postoji u domaćim zakonima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: