BATIC: OPOZICIJA IDE NA IZBORE

Izvor: B92

Subota, 29.07.2000.

20:47

Default images
Celnici stranaka udruzene opozicije doneli su u subotu konacnu odluku o izlasku na lokalne, savezne i predsednicke izbore u Srbiji i SR Jugoslaviji, izjavio je novinarima predsednik Demohriscanske stranke Srbije Vladan Batic, nesto pre zavrsetka sastanka opozicije u sedistu Demokratskog centra. On je dodao da se Demokratska stranka Srbije uzdrzala od donosenja konacnog stava dok ne razgovara sa vlastima u Crnoj Gori, iako je odluku u nacelu prihvatila. U izjavi za B2-92, na sastanku nije utvrdjen kandidat opozicije na predsednickim izborima.

U zajednickom saopstenju podeljenom novinarima posle petocasovnog sastanka u Beogardu, navodi se da ce opozicione stranke izaci na lokalne i pokrajinske izbore sa zajednickom listom, da ce na savezne izbore izaci jedinstveno, a na predsednicke sa zajednickim kandidatom. O licnosti koja ce biti zajednicki kandidat opozicije na izborima za predsednika Jugoslavije bice razgovarano na sledecem sastanku opozicije, predvidjenom za kraj sledece nedelje, nakon razgovora predstavnika opozicionih stranaka u Srbiji sa crnogorskom vladajucom koalicijom. Demokratska stranka Srbije, kako je navedeno u saopstenju, smatrala je da je odluku o zajednickom izlasku na savezne parlamentarne i predsednicke izbore trebalo saopstiti nakon sastanka opozicije sa predstavnicima crnogorskih vladajucih stranaka, koji bi trebalo da bude odrzan u sredu u Crnoj Gori. Opozicione stranke izrazile su spremnost za saradnju sa svim demokratskim snagama u zemlji, ukljucujuci SPO. U zajednickom saopstenju opozicije navedeno je i da nejedinstvo demokratskih snaga doprinosi njihovom udaljavanju od zajednickog cilja i da toga "svi moraju biti svesni". Sastanku su prisustvovali lideri Pokreta za demokratsku Srbiju Momcilo Perisic, Demokratskog centra Dragoljub Micunovic, Nove demokratije Dusan Mihajlovic, Reformista Vojvodine Miodrag Isakov, Demokratske alternative Nebojsa Covic, Socijaldemokratske unije Zarko Korac i Socijaldemokratije Vuk Obradovic. Savez za promene na sastanku su predstavljali potpredsednik Demokratske stranke Zoran Zivkovic, predsednik Demohriscanske stranke Srbije Vladan Batic i predsednik Nove Srbije Velimir Ilic. Demokratsku stranku Srbije predstavljao je potpredsednik Zoran Sami, a pokret "Otpor" Vukasin Petrovic iz Beograda i Vladimir Pavlov iz Novog Sada. SPO ne ucestvuje na sastancima opozicije, smatrajuci da za demokratske izbore u zemlji nema uslova. Ta stranka nije jos donela definitivnu odluku o ucescu na izborima, prenosi Beta.

DSS svakako izlazi na izbore, ali ima jake razloge za ovaj svoj stav, rekao je potpredsednik DSS-a, Zoran Sami, i dodao: "Jedan, najvazniji, jeste sto smatra da stanje u zemlji i za buducnost zajednicke drzave Srbije i Crne Gore podjednaku odgovornost snosi demokratska opozicija u Srbiji i vladajuce stranke u Crnoj Gori. Ovim DSS nista ne uslovljava, ni na koji nacin ne zateze, samo iznosi svoj ozbiljan politicki stav u jednom ovako ozbiljnom politickom trenutku". Opozicione stranke izrazile su spremnost za saradnju sa svim demokratskim snagama u zemlji, uključujući i SPO. "Svesni smo da svako nejedinstvo predstavlja direktnu korist za Slobodana Milosevica", naglasio je Cedomir Jovanovic iz Demokratske stranke i dodao: "Ostajemo otvoreni za saradnju sa svima, pa tako i sa SPO-om, a o nacinu te saradnje, oblicima saradnje razgovaracemo posto oni iskazu spremnost koju smo mi vec iskazali".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: