Ministarstvo finansija spremilo odgovor na kritike DSS-a

Izvor: B92

Petak, 06.12.2002.

16:20

Default images

Ministarstvo za finansije odgovorilo je na zahteve poslanika Demokratske stranke Srbije i opozicionih stranaka u srpskom parlamentu i dopunilo tekstove završnog računa za 2001. godinu i budžeta za 2003. Srpski ministar finansija Božidar Đelić, i pored vrlo detaljne analize svih traženih dopuna, ostao je pri stavu da su i prethodne verzije izveštaja u budžetskom paketu bile dobro urađene, ali je naglasio da su izveštaji "kompletirani shodno zahtevima poslanika": "Vlada Republike Srbije nema ama baš ništa da krije od onoga što se desilo u državnoj kasi i odgovorićemo do zadnjega pitanja. Jedini, da kažem limit, jeste vreme i raspoloživi broj ljudi. Ali, mi za parlament i za javnost nemamo nikakvu tajnu i spremni smo da odgovorimo na bilo koje pitanje", rekao je Đelić.

Đelić je potvrdio da su predstavnici ministarstva upoznali poslanike DSS za unetim dopunama, rekavši da očekuje da tako izmenjeni završni račun i budžet budu, konačno, usvojeni na sledećoj sednici Skupštine. Na pitanje novinara da li će, u slučaju neusvajanja budžetskog paketa u parlamentu podneti ostavku, reagovao je ovako: "(smeje se glasno).... jedna mlada penzionerka pitala me je: vi ćete da vladate za uvek? Ovako, stvari su veoma jednostavne. Ja sam odgovoran čovek. To jeste odgovornost cele vlade, ali ministar finansija ima specijalnu odgovornost za izvršenje budžeta i za razliku od mnogih, ja ne bežim od odgovornosti, ja idem prema njoj. Ja želim da se reše problemi, a ne da se zataškavaju", naglasio je Đelić.

Poslanici DSS-a su, kritikujući navode završnog računa, posebne zamerke iznosili na način na koji je utrošen novac od donacija. Odgovor na to pitanje dao je ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić: "Što se tiče donacija, ono što je išlo preko Vlade Srbije, do sada nije registrovan ni jedan pokušaj zloupotrebe ili neka vrsta prekršaja u korišćenju donacija i svaka donacija koja je bila predviđena, stigla je do svog krajnjeg koristinika. Od ovih milijardu i četristo miliona evra, što je do sada potrošeno, u svim unakrsnim kontrolama, kako od strane donatora prvenstveno, tako i od strane korisnika koji su očekivali te donaceije, ali i od strane resornih ministarstava i kontrole koja postoji u okviru Ministarstva finansija u delu budžeskih sredstava. Znači, što je išlo preko Vlade Srbije, nije registrovan ni jedna vrsta zloupotrebe", kazao je Pitić.Sednica parlamenta na kojoj bi ponovo trebalo na dnevnom redu da bude budžetski paket zakazana je za utorak, 10. decembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: