Ponedeljak, 18.11.2002.

16:48

Anan na "balkanskoj turneji"

Izvor: B92, Beta

Default images

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan započeo je u ponedeljak dvodnevnu posetu Kosovu. Odmah nakon dolaska u Prištinu, Anan se sastao sa svojim specijalnim predstavnikom u toj pokrajini Mihaelom Štajnerom. Nakon toga, generalni sekretar UN-a razgovarao je sa šefom poslaničkog kluba koalicije “Povratak” u Skupštini Kosova Radom Trajković, predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom i premijer Kosova Bajramom Redžepijem.

Šef srpskog poslaničkog kluba u Skupštini Kosova Rada Trajković prenela je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Kofiju Ananu da su rezultati postignuti tokom trogodišnje misije UNMIK-a u pokrajini loši. "Izveštaji govore da misija UN nije uspela, osim ako nije imala zadatak da obezbedi uslove života samo za albansku zajednicu", rekla je Rada Trajković posle susreta sa Ananom. Trajkovićeva je prenela da je stav Kofija Anana da niko u Ujedinjenim nacijama i Savetu bezbednosti ne razmišlja o statusu Kosova.

Na svečanosti priređenoj povodom njegovog boravka na Kosovu Kofi Anan je razgovarao i sa članovima Predsedništva pokrajinske Skupšine i ministrima u kosovskoj Vladi. Tom prilikom, generalni sekretar UN-a je izjavio da je u poslednje tri godine situacija na Kosovu promenjena, ali je upozorio da demokratija još nije postignuta. "U mojim očima je sada drugo Kosovo, koje je na putu ka demokratiji i toleranciji, ali još mnogo toga treba učiniti da bi Kosovo postalo demokratsko, a još mnogo više, da bi se stečeno sačuvalo", rekao je Anan.

Član predsedništva Skupštine Kosova Oliver Ivanović u izjavi za Radio B92 kaže da je poseta generalnog sekretara UN-a bitna posebno zbog poslednjih incidenata koji su se desili na Kosovu: "Ono što je interesantno, to je da je Anan u govoru nakon toga pomenuo čvrstu privrženost Razoluciji 1244 svih u UN i Savetu bezbednosti i standardima koji su utvrđeni za demokratizaciju društva na Kosovu i Metohiji. Rekao bih da je posebno istakao pitanje povratka što smatram vrlo važnim za srpsku zajednicu s obzirom na to da smo apsolutno nezadovoljni sadašnjim nivoom povratka. Iz toga možemo da zaključimo i da će i on i Savet bezbednosti preduzeti neke mere", rekao je Ivanović za B92.

Kofi Anan je prethodno boravio u dvodnevnoj poseti BiH. Anan je izjavio da ne bi bilo dobro da Bosni i Hercegovini budu uvedene sankcije zbog izvoza naoružanja Iraku iz Vazduhoplovnog zavoda "Orao", ali je poručio "da se više ništa slično nikada ne sme desiti". "Treba pronaći pojedince koji su odgovorni za tu aferu i kazniti ih, ali ne bi bilo dobro nametnuti sankcije BiH. Tu odluku ipak ne donosim ja, već Savet bezbednosti UN", izjavio je Anan nakon susreta s državnim zvaničnicima u BiH. Anan se u Sarajevu sreo s članovima Predsedništva BiH Mirkom Šarovićem, Draganom Čovićem i Sulejmanom Tihićem, delegacijom Saveta ministara BiH i entitetskim premijerima Mladenom Ivanićem i Alijom Behmenom. "Misija UN na kraju svog mandata u BiH ostavlja dobro obučenu lokalnu policiju koja će biti u stanju da kvalitetno služi građanima, dobru državnu graničnu službu i stvorene uslove za dalji put ka Evropi", rekao je on. Anan je sa zvaničnicima BiH razgovarao o završetku rada policijske misije u BiH pod pokroviteljstvom UN i prepuštanju tog posla Evropskoj uniji od početka iduće godine. "Međunarodna zajednica neće napustiti BiH, bez obzira na to što se do kraja ove godine iz nje povlači UN", izjavio je Anan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: