RUGOVA SVEDOCIO U PROCESU PROTIV MILOSEVICA

Izvor: B92

Petak, 03.05.2002.

20:00

Default images
Predsednik Kosova Ibrahim Rugova u petak je pred Haskim tribunalom svedocio na sudjenju Slobodanu Milosevicu. Kako javlja specijalni izvestac Radija B92, kosovski predsednik je otkrio da je tokom bombardovanja 1999. bio u svojevrsnom kucnom pritvoru u Pristini i da su ga agenti DB Srbije primorali da dodje u Beograd na sastanak sa Slobodanom Milosevicem u Belom dvoru. Rugova je rekao da su ga oficiri DB tog dana posetili i obecali da ce snabdeti njegovu porodicu hranom.

Rugova je tvrdio da je na silu odveden i na sastanke s tadasnjim predsednikom Srbije Milanom Milutinovicem i primetio da je njegovo odbijanje uvek dovodilo do toga da policajci postanu agresivniji.

Sadasnji predsednik Kosova otkrio je da je zemlju napustio posle diplomatske inicijative sa Zapada i naveo da je Milosevic zatrazio da samo Rugova otputuje u Rim, a da njegova porodica ostane u Pristini.

Posle krace rasprave na tu temu, Milosevic se slozio da cela porodica napusti Kosovo, preneo je Rugova. On je govorio i o pregovorima u Rambujeu i izneo detalj sa zatvorenog sastanka tadasnjeg americkog drzavnog sekretara Medlin Olbrajt i obe pregovaracke ekipe. "Ako Albanci ne potpisu sporazum, bice politicki izolovani, a ako ga Srbi odbace, bice bombardovani", rekla je, navodno, tada Medlin Olbrajt.

Rugova je u petak poceo i da odgovara na pitanja Slobodana Milosevica, koji je, kako je to primetio predsedavajuci sudija Ricard Mej, postavljao pitanja koja nemaju veze sa iskazima svedoka. Tako je Milosevic, prekidan cesce nego inace, Rugovu pitao o njegovom politickom opredeljenju u mladosti, da li su Albanci sredstvo koje koriste velike sile, ali i citao brojne tekstove zapadne stampe, u kojima se o OVK govori kao o teroristickoj organizaciji nastaloj novcem dobijenim od prodaje heriona. Milosevic ce u ponedeljak imati jos sat i po vremena da dovrsi ispitivanje Ibrahima Rugove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: