SVILANOVIC U KANADI

Izvor: B92

Sreda, 01.05.2002.

20:00

Default images
Jugoslovenski ministar inostranih poslova Goran Svilanovic koji u sredu zavrsava dvodnevnu posetu Kanadi, razgovarao je u Otavi s predsednikom Drzavnog saveta i ministrom za medjuvladine odnose Stefanom Dionom. Na sastanku je bilo reci o jugoslovenskom federalnom pitanju posto je Dion na celu ministarstva koje se bavi slicnom problematikom.

Dion je detaljno izlozio situaciju u kojoj se ova zemlja nalazila nakon referenduma za nezavisnost Kvebeka 1995. On je bio veoma zainteresovan za sve dogadjaje u Jugoslaviji, ukljucujuci i sadrzinu beogradskog sporazuma. Svilanovic je zahvalio Dionu na dosadasnjoj saradnji, posto su kanadski strucnjaci u dobroj meri ucestvovali u pripremi platforme za uredjenje buducih odnosa Srbije i Crne Gore. Svilanovic je izjavio da je imao priliku da razgovara s kanadskim zvanicnicima o mogucnostima za unapredjenje ekonomske i politicke saradnje. "Jedno je zainteresovanost Kanade za unapredjenje ekonomskih odnosa s Jugoslavijom, jer u njoj postoji velik broj investitora, a drugo proistice iz pripadnosti Kanade grupi G8, odnosno najrazvijenijim zemaljama sveta. Kanada u toj grupi predsedava i priprema se da u junu organizuje samit sefova drzava. Stoga je veoma zainteresovana da i tom skupu predstavi sve informacije o onome sta se dogadja u Jugoslaviji, kao i o stanju u regionu", rekao je Svilanovic. On je takodje rekao da SRJ moze da racuna na punu podrsku kanadske vlade kad je rec o primeni beogradskog sporazuma i nastojanju da se priblizi evropskim i evroatlantskim integracijama. "Dobili smo vrlo jasnu poruku ohrabrenja za ulazak u 'Partnerstvo za mir', uz napomenu da taj program nije samo bezbednosan, vec omogucava i unapredjenje ekonomske saradnje zemalja-clanica, ukljucujuci i sve zemlje koje Jugoslaviju okruzuju", izjavio je Svilanovic. Bilateralanu saradnju Jugoslavije i Kanade Svilanovic je ocenio vrlo skromnom iako su, prema njegovoj oceni, "potencijali veliki jer jugoslovensko trziste ulazi u proces privatizacije, nalazi se u fazi rasta i povezivanja sa susednim zemljama". "S druge strane, potencijali su veliki jer je Kanada jedna od najrazvijenijih zemalja. Njene kompanije su u poslednjih 4-5 meseci pokazale znacajniji interes za investiranje u Jugoslaviji.

Kontakti su ostvareni s PTT, 'Hemofarmom' i poljoprivrednim kombinatima", rekao je Svilanovic. "Osim toga, u Kanadi zivi mnogo Jugoslovena koji su veoma dobro integrisani, veoma dobro obrazovani i koji bi mogli biti angazovani za unapredjenje odnosa s Kanadom, narocito u oblasti transfera tehnologije", zakljucio je on.

Svilanovic se u Nacionalnom pres-klubu obratio i diplomatskim zvanicama i predstavnicima medija iznoseci dosadasnje rezultate jugoslovenskih reformi i demokratskih promena, ciljeve jugoslovenske politike na unutrasnjem i spoljnom planu, kao i izazove koji stoje na putu njihovog ostvarenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: