Urumći: Vojska ponovo na ulicama

Kineska vojska izašla je na ulice Urumćija, kako bi sprečila nove sukobe muslimanskih Ujgura i Han Kineza. Srbija izrazila žaljenje zbog žrtava nemira.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 09.07.2009.

09:21

Default images

Srbija je danas, povodom nemira u kineskoj provinciji Sinđijang, izrazila žaljenje zbog žrtava u sukobima ujgurske manjinske zajednice i većinskih Han Kineza i podržala je napore kineskih vlasti usmerene ka smirivanju situacije u toj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da Beograd osuđuje svaku vrstu nasilja, protivi se pokušajima etnički motivisanog separatizma i zalaže se za rešavanje svih spornih pitanja mirnim putem.

Srbija je ponovila principijelnu podršku politici "jedne Kine" i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje, kao i kineskoj politici zajedničkog i harmoničnog života u međuetničkim zajednicima u zemlji.

Oklopna vozila u gradu

Stotine oklopnih vozila i kamiona prošlo je ulicama grada, a helikopteri su izbacivali letke u kojima se građani pozivaju na mir, a ekstremisti okrivljuju za nerede, u kojima je od nedelje poginulo 156 ljudi, a povređeno više od 1.000.

Lokalni lider Komunističke partije Li Dži poručio je da će zatražiti smrtnu kaznu za učesnike nereda koji su počinili ubistva.

Mada je situacija manje napeta nego prethodnih dana, stanovništvo Urumćija je i dalje podeljeno, izvestila je britanska mreža BBC.

Kinezi, koji sebe nazivaju narodom Han, kažu da su se posle nasilja u nedelju osećali ugroženo i da im prisustvo vojske i policije uliva osećaj sigurnosti, dok Ujguri deluju uzdržano, preneo je Rojters.

Kineski predsednik Hu Đintao je juče, zbog nemira u Sinđangu, prekinuo posetu Italiji i vratio se u Peking.

Hu je po završetku zvanične državne posete Rimu trebalo da ostane na samitu zemalja Grupe osam najrazvijenijih zemalja (G8), od 8. do 10. jula u L' Akvili.

Ujguri u Urumćiju, nezadovoljni svojim statusom, počeli su proteste u nedelju, a neposredan povod je bilo reagovanje policije na prošlomesečni sukob te manjine i pripadnika naroda Han u Guangdongu, kada su u tuči, koja je izbila zbog navoda da su ujgurski radnici silovali dve žene, ubijena dvojica Ujgura.

Sinđang je, pored Tibeta, jedan od politički najosetljivijih regiona u Kini.

Graniči se sa Rusijom, Mongolijom, Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom, Avganistanom, Pakistanom i Indijom, a bogat je naftnim rezervama i gasom.

U tom regionu sa 20 miliona stanovnika živi 47 etničkih grupa, a najbrojniji su Ujguri, dok od 2,3 miliona građana Urumćija, većinu čine pripadnici naroda Han.

Međuetnička napetost tinja već duže, a situacija se poslednjih godina dodatno pogoršala zbog sve većeg ekonomskog jaza između dva naroda.

Kina: Sinđijang unutrašnje pitanje

Kina je danas odbacila mogućnost da Savet bezbednosti UN raspravlja o situaciji u provinciji Sinđijang, kako je to zatražio turski premijer Redžep Tajip Erdogan.

Situacija u Sinđijangu, na severozapadu Kine, "u potpunosti predstavlja unutrašnje pitanje Kine", izjavio je portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Ćin Gang.

"Nema razloga da o tome raspravlja Savet bezbednosti", ocenio je Ćin i naveo da su kineske vlasti preduzele "odlučujuće mere".

Erdogan je sinoć rekao da će zatražiti od UN da raspravljaju o Kini, ocenivši da su neredi "poprimili dimenzije zločina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: