Nezapamćene gužve za "zastavu 10"

U prodajnim salonima "Zastave" danas vladale nezapamćene gužve. Preko 300 automobila "zastava 10" rezervisano je već do podneva.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 23.02.2009.

16:08

Default images

Ceo kontingent najjeftinijih modela automobila "zastava 10" već pre podne bio je rezervisan. Kako B92 saznaje, radi se o preko 300 automobila. Ovako bi u najkraćem glasila vest o prvom danu primena Vladinih mera za potrošačke kredite. Zaposleni u prodajnim salonima "Zastave" u Beogradu kažu da takvu gužvu nisu videli odavno.

Vrata prodajnog salona “Zastave automobili” u centru Beograda otvorila su se osam ujutru, a već tada su stigli prvi zainteresovani kupci. Čak ni pojačan tim prodavaca ne uspeva da odgovori na sva pitanja građana koji su, kako je u nekim trenucima izgledalo, okupirali prodavnicu.

Cena od 6.999 evra za osnovni model “zastave 10”, ukidanje depozita i otplata na sedam godina, mnogima je, čini se, vrlo privlačna.

"Dvoumim se između dva modela, razlika je 500 evra, nije malo, ali i to je povoljno", "Dugo će se čekati za 'punto', tek počinje proizvodnja u martu, ali više se isplati čekati nego kupovati polovno vozilo, pošto njega treba platiti četiri do pet hiljada evra. Bolje je sačekati novo registrovano vozilo", kažu potencijalni kupci.

Samo do podneva, u prodavnicu je ušlo više od 200 ljudi.

Iako su banke tek počele da primaju zahteve za kredit, u salonu kažu da je gužva počela još u petak.

Već tada je prodato 70 automobila.

“Ljude zanima da što pre dođu do profakture, jer je količina ograničena i svi zure. To je količina od 500 automobila, koja će se brzo prodati, verovatno već ove nedelje, i onda ćemo morati da sačekamo početak nove proizvodnje za kraj marta”, kazao je Božidar Milojičić iz "Zastava Istrabenz lizinga". Građani će uskoro moći da prodaju svoje stare automobile državi i da doplate razliku za “punto”.

Kako B92 saznaje u Ministarstvu ekonomije, program “staro za novo” biće usvojen u četvrtak na sednici Vlade, i trebalo bi da startuje u drugoj polovini marta.

Da bi građani zamenili, recimo, stari “jugo” za novi “punto” i tako uštedeli 1.000 evra, osim uredbe Vlade, moraće da sačekaju i da Ministarstvo ekologije izebere fime koje ce reciklirati stara vozila.

U Ministarstvu ekologije, međutim, još ne mogu da kažu kada će tačno početi da radi centar za reciklažu.

“Kada uredba stupi na snagu, tog trenutka kada počne da se sprovodi ovaj program. Kada Ministarstvo ekonomije nama bude reklo da počnemo da sprovodimo ovaj program, mi smo spremni da sutradan i započnemo sprovođenje”, kaže Aleksandar Vesić iz Ministarstva ekologije.

Popust od 1.000 evra za novi “punto” može dobiti samo vlasnik čiji je atomobil star minimum devet godina.

Automobil koji se reciklira takođe mora biti registrovan, u voznom stanju, kompletan sa svim delovima, a procedura dobijanja popusta je jednostavna.

Pošto izabere model i dogovori datum isporuke, kupac treba da ode do centra za reciklazu, gde ostavlja stari auto i dobija potvrdu o popustu.

Uslovi za "punto"

Popust od 1.000 evra obezbeđuje Ministarstvo ekonomije. Program je namenjen za prvih pet hiljada recikliranih automobila, a trajaće do 30. septembra 2009. godine.

Pravo kupovine novog kragujevačkog “punta” sa popustom od 1.000 evra imaće svi građani Srbije, ali i pravna lica sa sedištem u Srbiji.

Popust se ostvaruje reciklažom bilo kog automobila bilo koje marke, koji je proizveden pre 1. januara 1999. godine, odnosno koji ne ispunjavaju ekološki standard euro 3.

Mogućnost kupovine “punta” sa popustom imaće i građani Srbije koji poseduju propisno izdato i važeće ovlašćenje za upravljanje automobila registrovanih u Crnoj Gori izdato pre 1. januara 2008. godine.

Za kredit nije potrebno učešće, a kamata je fiksna - maksimum 4,5 odsto, a najduži period otplate biće sedam godina.

"Ugovor počeo da se primenjuje"

Ugovor o ulaganju Srbije i "Fijata" u kragujevačku "Zastavu" počeo je da se primenjuje, a medijski napisi da će biti raskinut netačni su i zlonamerni, izjavio je danas državni sekretar za privatizaciju Nebojša Ćirić.

On je rekao da "posao sa ‘Fijatom’ ni na koji način nije ugrožen".

Ćirić je rekao da je “Fijat” uplatio dva miliona evra za sprovođenje socijalnog programa, da je anketiranje radnika u toku i da "u punom kapacitetu" počinje rekonstrukcija fabrike.

Prema rečima Ćirića, globalni biznis plan "Fijata" treba da bude objavljen u drugoj polovini marta.

"U tom planu će biti sadržan i biznis plan za Srbiju, i nakon toga ćemo znati jasnu dinamiku kojom će 'Fijat' ulagati 200 miliona evra", kazao je on.

Na pitanje odakle medijima informacije da je ugovor propao, Ćirić je kazao da "ne zna odakle te informacije", da su "zlonamerne" i da "ništa drugo o tome ne može da kaže”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: