EU i Izrael: Pauza u približavanju

Jerusalim, London , Vašington, La Paz -- Izrael i EU odlučili su da pauziraju proces približavanja zbog izraelske akcije u Gazi, rekao je predstavnik Evropske komisije u Izraelu Ramiro Sibrijan-Usal.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"Došlo je do pauze u nastavku unapređenja bilateralnih odnosa. Dve strane su ocenile da je pauza poželjna. Obe strane smatraju da je trenutak koji je izabran odgovarajući", rekao je Sibrijan-Usal novinarima. On je dodao da je sada potrebno razmotriti koliko će ta pauza trajati.

Prema njegovim rečima, to će zavisiti od načina na koji će se situacija u pojasu Gaze "stabilizovati" i načina na koji će "Izrael izaći iz sukoba kao partner Evropske unije".

Asad: Izrael podstiče ekstremizam

Predsednik Sirije Bašar al-Asad ocenio je da će izraelski napad na pojas Gaze podstaći ekstremizam u regionu.

"Posledice rata opasnije su od samog rata... jer će on posejati seme ekstremizma i terora širom regiona", rekao je Asad u intervjuu britanskom Bi-Bi-Siju, emitovanom danas.

Zvaničnik Evropske komisije u Izraelu je rekao da se nada da će se "ovaj oružani sukob okončati" i da će se stvoriti mogućnost za obnavljanje procesa približavanja po završetku izraelske ofanzive u pojasu Gaze.

Evropska unija je u junu 2008. godine odobrila proces jačanja odnosa sa Izraelom, pre svega na političkom i ekonomskom planu. Taj proces bi trebalo da bude okončan potpisivanjem sporazuma tokom češkog predsedavanja EU.

HRV kritikuje Izrael i Palestince

Izraelska blokada pojasa Gaze i ispaljivanje raketa na jug Izraela doprineli su stvaranju "krize u poštovanju ljudskih prava" tokom 2008. godine, ocenila je danas međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRV).

Izveštaj je sačinjen pre početka izraelske ofanzive na pojas Gaze 27. decembra prošle godine.

Izrael primenjuje blokadu oko pojasa Gaze od kada se tamo nalaze pripadnici palestinskog radikalnog pokreta Hamas, koji ispaljuju rakete na jug Izraela.

HRV je zabrinut zbog "blokade pojasa Gaze i ograničenog kretanja kako bi se zaštitile ilegalne kolonije u Zapadnoj obali", kao i zbog "palestinskih raketnih napada na izraelske gradove", ocenivši da su to pođednako ozbiljna kršenja ljudskih prava.

"To je izazvalo 2008. godine krizu u poštovanju ljudskih prava na teritorijama koje je okupirao Izrael", navodi se u izveštaju i dodaje da su posledice "humanitarnog i privrednog karakatera" za stanovnistvo.

Izrael je u novembru uveo blokadu oko pojasa Gaze, kao odgovor na raketne napade Hamasa, zbog čega je ugrožena medicinska pomoć i isporuka hrane u pojas Gaze, kao i isporuka električne energije.

HRV je kritikovao situaciju u Zapadnoj obali i istočnom delu Jerusalima, gde je Izrael uveo restrikcije po pitanju slobode kretanja Palestinaca, kojima je otežan odlazak na posao, u školu i medicinske ustanove.

Organizacija je osudila i napade naoružanih Palestinaca, pre kraja primirja u junu, posebno napade na pogranična mesta i druge stambene zone.

Bolivija prekinula odnose s Izraelom

Predsednik Bolivije Evo Morales saopštio je danas da je Bolivija prekinula odnose sa Izraelom, zbog ofanzive te zemlje na pojas Gaze i da će tražiti da se najvišim izraelskim zvaničnicima sudi za genocid u Međunarodnom krivičnom sudu, prenose izraelski mediji.

Mediji istovremeno podsećaju da Izrael nema ambasadu u Boliviji i da je za tu zemlju zadužen ambasador u Peruu.

Morales je danas rekao da operacija izraelske vojske "ozbiljno preti svetakom miru". On je pozvao da izraelski premijer Ehud Olmert bude optužen za smrt stotine palestinskih civila.

On je ujedno kritkovao "Savet nebezbednosti", kako ga je nazvao, UN za mlak odgovor na krizu i pozvao na hitnu generalnu sednicu da bi se ubijanje osudilo.

Morales smatra da predsedniku Izraela Šimonu Peresu treba oduzeti Nobelovu nagradu za mir iz 1994. godine, jer nije zaustavio ofanzivu.

Peres je tu nagradu podelio s tadašnjim palestinskim predsednikom Jaserom Arafatom i izraelskim premijerom Jićakom Rabinom.

Svetske agencije navode da je bolivijski predsednik blizak kolegi iz Venecuele Ugu Čavesu koji je prošle nedelje najavio da proteruje izraelskog ambasadora, u odgovoru na ofanzivu u Gazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.