Đelić: Nećemo štednju na nauci

Festival nauke u Beogradu otvorio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji kaže da se u budžetu za 2009. godinu pokušava uštedeti na nauci.

Izvor: B92

Petak, 05.12.2008.

16:21

Default images

Ministar za nauku kaže da još ne zna precizno kako će to pitanje biti rešeno i da će se to videti sutra kada Vlada Srbije treba da usvoji predlog budžeta. Naučnici kažu da je situacija bolja nego ranije, ali da država može još da pomogne kako bi zadržala mlade stručnjake u zemlji.

Potpredsednik vlade Božidar Đelić izjavio je da je jedan od ciljeva njegovog ministarstva da u Beogradu bude otvoren centar za popularizaciju nauke i tehnologije.

On dodaje da ozbiljne države koriste vreme krize da potpomognu napredak u domenu nauke i tehnologije, dok naša država pokušava da uštedi na tome.

"I budžetska bitka se u ovom momentu odvija i ne krijem da se upravo pokušava uštedeti na nauci u ovom momentu. Videćemo sutra na šta će to izaći", kaže on.
Festival nauke (Fonet)
"Verujte, jeste da će vremena u budžetskom smislu nešto biti teža, sledeće godine i u godinama koje dolaze, ali nećemo dopustiti da nešto što je budućnost ove nacije, a to je u širokom smislu znanje, bude žrtvovano na tom budžetskom oltaru", rekao je on.

Naučnici koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta kažu da za njih u Srbiji, ipak, postoji budućnost. "Većina mladih naučnika mora da uloži svoj entuzijazam da bismo mi imali bolju poziciju", kaže Zorana Kurbalija, koordinator za biologiju.

"Znači, ministarstvo ne može da nam pomogne ako mi ne budemo uzeli da taj problem rešimo svojim rukama. I mislim da ministarstvo pomaže i može još više da pomaže, ali na nama je da mi isforsiramo ministarstvo da to bude tako", kaže on.

Prošlogodišnji festival posetilo je oko 8.000 ljudi, a organizatori ove godine očekuju mnogo veće interesovanje i mnogo više posetilaca. Festival se održava u Muzeju 25. maj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: