Priznanja kao svetska vest

I svetski mediji izvestili su da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova.

Izvor: B92

Petak, 10.10.2008.

04:05

Default images

Austrijska elektronska sredstva informisanja su javila da je Crna Gora, koja je do pre dve godine bila u državnoj zajednici sa Srbijom, priznala je nezavisnost Kosova, a novinska agencija te zemlje prenosi da je, kao reakciju na odluku crnogorske vlade, zvanični Beograd poručio vlastima u Podgorici da njen ambasador više nije dobrodošao u Srbiji.

APA je, kako je javio dopuisnik Tanjuga u Beču, navela da Kosovo pre svega podržavaju zapadne države, i da je, između ostalih, 22 od 27 zemalja Evropske unije priznalo nezavisnost

No, velika većina zemalja članica UN do sada nije sledilo taj korak, te da je u sredu u Generalnoj skupštini svetske organizacije prošla rezolucija Srbije o pozivanju Međunarodnog suda pravde na davanje mišljenja o proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Nemački radio Dojče vele prenosi izjavu predsednika crnogorske opozicione Narodne stranke Predraga Popovića posle sastanka sa Milom Đukanovićem da tom prilikom premijer nije ponudio uverljivu argumentaciju o razlozima zbog kojih je vlada u Podgorici rešila da u ovom trenutku prizna Kosovo.

Britanska medijska kuća Bi-Bi-Si piše o oceni zvaničnog Beograda da odluka Crne Gore ugrožava regionalnu stabilnost i da ambasador te države u Srbiji "nije više dobrodošao".

Bi-Bi-Si navodi i ocenu analitičara da će odluka Crne Gore verovatno pojačati tenzije između dve zemlje koje su do 2006. činile jednu državu i podseća da je u Podgorici proglašena nezavisnost na osnovu nešto malo više od 55 odsto glasača koji su se na referendumu izjasnili da žele da žive u suverenoj državi.

Britanska novinska agencija Rojters konstatuje da je Crna Gora je danas priznala nezavisnost Kosova i Metohije, kao poslednja od bivših jugoslovenskih republika, a da će je u tome, verovatno, slediti Makedonija.

Crna Gora i Makedonija bili su bliski saveznici Srbije i one su jedine dve bivše jugoslovenske republike koje su se na miroljubiv način otcepile od Srbije, a obe su većinski pravoslavne kao i Srbija, podsetio je Rojters.

Agencija prenosi i neimenovanog zapadnog zvaničnika koji je demantovao da su zapadne zemlje koje lobiraju kod dve bivše jugoslovenske republike, tražile da priznanje nezavisnosti Kosovo bude objavljeno samo dan pošto je Generalna skupština UN izglasala predlog Srbije da pred MSP bude iznet zahtev o proceni legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

"MI smo ih stalno ohrabrivali i nije bio odabran datum, koliko ja znam, kao odgovor na jučerašnja dešavanja", rekao je taj zvaničnik.

Italijanska novinska agencija ANSA zabeležila je da je vlada u Podgorici priznala nezavisnost Kosmeta uprkos pokušaju opozicije da blokira tu odluku, na šta je srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio da crnogorski ambasador "nije više dobrodošao" u Beogradu, kao i da je najavljeno da će srpski ambasador biti povučen iz Crne Gore.

Radio Slobodna Evropa zabeležio je kratkom vešću da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: